24. feb 2023.

Simo Spasić prvostepeno osuđen na 6 meseci zatvora zbog pretnji novinaru „Južnih vesti“

Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, prvostepenom presudom osuđen je na 6 meseci zatvora zbog telefonskog proganjanja tadašnjeg novinara Južnih vesti Aleksandra Stankova. Iz Tužilaštva navode da će žalbom na ovu presudu tražiti dužu kaznu zatvora za Spasića.

Simo Spasić proglašen krivim; foto: printscreen N1

Godinu i po dana od pretnji slanjem na kolac, žaljenja što u porodici nema ubijenih i željom za kupovinu sanduka, a na osnovu optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, doneta je prvostepena presuda kojom je Spasić proglašen krivim zbog krivičnog dela proganjanja novinara Stankova tokom 2021. godine, saopštili su iz Tužilaštva.

Takođe, izrečena mu i je i mera zabrane prilaska u trajanju od godinu dana od pravnosnažnosti presude.

Okrivljenom Simi Spasiću izrečena je mera bezbednosti zabrana približavanja i komunikacije sa oštećenim tako što mu je zabranjeno da se približava oštećenom na udaljenosti manjoj od 50 metara, zabranjen pristup u prostor rada oštećenog na udaljenosti manjoj od 50 metara od sedišta internet portala „Južnih vesti“ i da sa oštećenim komunicira lično, preko trećih lica, telefona i na bilo koji drugi način i to sve u trajanju od godinu dana od pravnosnažnosti presude – navodeli su iz Tužilaštva.

Iz Osnovnog tužilaštva ističu da je novinaru pružena pravna zaštita prilikom vršenja njegovog posla i napominju da će u zakonskom roku protiv navedene presude izjaviti žalbu kojom će tražiti kaznu zatvora u dužem trajanju za optuženog Simu Spasića.

Inače, Stankov je preteće poruke dobio nakon nekoliko meseci uznemiravanja, a nakon teksta u Južnim vestima o prostorijama koje je Spasić dobio na korišćenje od Grada. Iako je svakodnevno bio u medijima i na skupovima opozicije u Beogradu, deset meseci izbegavao je saslušanje u Osnovnom tužilaštvu u Nišu, nakon čega je konačno saslušan.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend