07. nov 2019.

Simonović tužio uzbunjivače koji su zahtevali ispitivanje njegove imovine, malverzacije i korupciju

Sud je prihvatio tužbu bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića uprkos tome što je on tužio uzbunjivače – dva novinara i inspektora – koji su skupljali potpise za peticiju, zahtevajući da država ispita poreklo Simonovićeve imovine, te da li je umešan u malverzacije i korupciju u opštini

Uzbunjivači: inspektor Srećko Vasić, urednik Žig infa Željko Matorčević i novinar Milan Jovanović (foto: Jasmina Dobrilović / Cenzolovka)

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu juče je trebalo da počne suđenje po tužbi bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića protiv novinara Milana Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika sajta Žig info Željka Matorčevića i bivšeg komunalnog inspektora te beogradske opštine Srećka Vasića, ali se Simonović još jednom nije pojavio u sudnici.

Prema Matorčevićevim rečima, ova se tužba razlikuje od ostalih po tome što su njih trojica (Jovanović, Matorčević i Vasić) tuženi zato što su skupljali potpise za peticiju, zahtevajući da nadležne institucije ispitaju Simonovićevu imovinu, finansijske malverzacije i korupciju za vreme njegovog mandata.

Njih trojica su javnom pravobraniocu Grocke prijavili Dragoljuba Simonovića, očekujući da će na osnovu peticije, koju je potpisalo 50 građana (Cenzolovka je imala uvid u dokument), reagovati i sprovesti istragu.

Kako je Jovanović objasnio za Cenzolovku, sada se oni kao uzbunjivači nalaze u apsurdnoj situaciji –Simonović je njih tužio.

Sud traži dokazivanje tačnosti sadržaja peticije

Advokatica Ana Matić Alimpijević za Cenzolovku kaže da je ustavno pravo svakog građanina da se peticijom obrati nadležnoj instituciji i da na osnovu toga ne može trpeti bilo kakve štetne posledice.

„Međutim, sud smatra da treba da se upustimo u dokazivanje da li je taj sadržaj peticije bio tačan, tako da smo se mi i upustili u to dokazivanje. Sud će pribaviti spise krivičnog predmeta iz istrage koja se vodi protiv Simonovića, a na šta su upravo ukazivali građani svojom peticijom“, objasnila je Ana Matić Alimpijević.

Simonović je doživeo „duševnu bol“ zbog dokumenta koji nije ni iznet u javnost. Kako je moguće da je Simonović došao do informacije da su se oni obratili javnom pravobraniocu opštine Grocka? (Milan Jovanović)

Milan Jovanović je za Cenzolovku rekao da je Simonović  doživeo „duševnu bol“ zbog dokumenta koji nije ni iznet u javnost i postavlja pitanje kako je moguće da je Simonović došao do informacije da su se oni obratili javnom pravobraniocu opštine Grocka.

„Ja bih razumeo da su proverili sve to na šta smo mi kao uzbunjivači reagovali i da su ustanovili da su naši navodi neosnovani. Onda bih i mogao da razumem da mu je nanet duševni bol, ovako mi ništa nije jasno. Sad će godinu dana kako mi je zapaljena kuća i sve što sam za života stekao. Da li ću ja doživeti da tužim za duševni bol koji je meni tom prilikom nanet?“, upitao je Jovanović.

On očekuje da Simonović nastavi sa izbegavanjem suđenja, a za sebe kaže da će na suđenja svakako dolaziti.

Matorčević je za Cenzolovku izjavio da ima potrebu da se zahvali Simonoviću na svim tužbama koje je protiv njega podneo.

„Svakom tužbom Simonović sebe ukopava i pokazuje da je tačno sve ono o čemu smo pisali“, ocenio je Matorčević.

NAREDNO ROČIŠTE TEK ZA ČETIRI MESECA

Dragoljub Simonović je 15 puta tužio urednika sajta Žig info Željka Matorčevića zbog duševnog bola koji je osetio čitajući tekstove objavljene na tom portalu iz Grocke. Do sada se, međutim, na tim suđenjima nekoliko puta nije pojavljivao. Nije se pojavio čak ni Simonovićev advokat Ivica Vuković, već je poslao svoju pripravnicu.

Jednu od tih tužbi sud je odbacio, proglasivši se nenadležnim.

Sudija Nataša Kuznecov odredila je vremenski okvir u trajanju od dve godine za vođenje postupka i zakazala je glavnu raspravu tek za 18. mart sledeće godine, kada bi trebalo da Simonović bude saslušan, kao i trojica tuženih.

Trećeoptuženi Srećko Vasić za Cenzolovku kaže da do danas nisu dobili odgovore na peticiju koju su pisali, a da im je pravobranilac usmeno rekao da brani interese opštine Grocka, a ne građana.

„Simonović je mene tužio, pored Matorčevića i Jovanovića, pošto sam na peticiji potpisan i ja. Nisam hteo da zloupotrebim službeni položaj i da pišem prijavu za izlivanje kanalizacije iz dvorišta Milana Jovanovića, jer to nije tačno. Sumnjam da sam zbog toga i ostao bez posla u svojoj 62. godini“, naveo je Vasić.

Prema njegovim rečima, on je kao uzbunjivač pisao svim nadležnim institucijama pokušavajući da ih informiše o radu rukovodećih ljudi beogradske opštine Grocka.

Pisao je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali odgovor još uvek nije dobio.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend