13. dec 2016.

Slobodan Arežina: RTV nije naveo prave razloge moje smene

Bivši direktor programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodan Arežina izjavio je danas u Osnovnom sudu u Novom Sadu da su iza njegove smene u maju ove godine stajali razlozi koji nisu navedeni u zvaničnom obrazloženju Upravnog odbora pokrajinskog javnog servisa.  

Slobodan Arežina (Foto: Istinomer)

Slobodan Arežina (Foto: Istinomer)

„Nakon moje smene, generalni direktor RTV i glavna urednica Prvog programa podneli su ostavke, dok je najmanje desetoro novinara, urednika i voditelja premešteno i dodeljena su im drugačija zaduženja, i zbog svega toga sam ubeđen u to da iza moje smene stoje zapravo neki drugi razlozi a ne oni koje je u svojoj odluci naveo UO RTV“, kazao je Arežina pred sudom u procesu koji je pokrenuo protiv pokrajinskog javnog servisa zbog, kako je navedeno u tužbi, nezakonite smene s mesta direktora programa te kuće.

Upravni odbor RTV smenio je Arežinu 4. maja ove godine, stavljajući mu na dušu nedonošenje Plana proizvodnje i emitovanja programa, kao i pad gledanosti programa pokrajinskog javnog servisa. Nakon toga je, aneksom ugovora o radu, premešten na mesto menadžera razvojnih projekata u RTV. Arežina u svojoj tužbi traži poništavanje tog aneksa, kao i odluke UO, čime bi mu bilo omogućeno vraćanje na funkciju direktora programa.

„Ovaj proces pokrenuo sam iz samo jednog razloga – da odbranim novinarsku profesiju“, naveo je Arežina. „Smatram nedopustivim da bilo ko s dokazanim vrhunskim kvalitetima, bio to sudija, lekar ili novinar, može da bude smenjen bez valjanog obrazloženja, kao što se to meni dogodilo.“

Osporavajući zvanične razloge za smenu, Arežina je ostao pri ranijem stavu da izrada Plana proizvodnje i emitovanja nije u nadležnosti direktora programa već, prema članu 45 Statuta RTV, generalnog direktora, i ukazao na primer Radio-televizije Srbije gde je, kako je naveo, generalni direktor tog javnog servisa ovlastio svog pomoćnika da koordinira rad na izradi tog dokumenta, u saradnji sa direktorima produkcije i tehnike.

„Moja je obaveza bila da izradim programske koncepte i detaljne programske šeme za svih sedam medija u okviru RTV, i to sam na vreme uradio i o svemu tome se i Upravni odbor i Programski savet pohvalno izrazio. Na osnovu toga generalni direktor je mogao da zatraži od direktora tehnike i direktora produkcije da izrade planove proizvodnje i emitovanja i da ja u tome eventualno koordiniram, ali od mene to niko nije zatražio, niti su direktori tehnike i produkcije ikada izneli primedbe ili probleme u radu zbog toga što taj plan nije donet“, odgovorio je Arežina na pitanja svog advokata Jelene Stanić.

Bivši direktor programa RTV rekao je i da postoje podaci o tome da su gledanost i slušanost RTV, nakon dužeg perioda konstantnog rasta, drastično počeli da padaju u aprilu 2015. godine nakon što je ukinut signal RTV na predajniku Avala, kao i zbog procesa digitalizacije programa.

Pozvavši se na zvanične podatke, Arežina je predočio sudu da je u oktobru ove godine zabeležena najmanja gledanost RTV u poslednjih pet godina.

„Nije problem bio u nedonošenju akta ili u padu gledanosti, bilo je potrebno bilo kakvo opravdanje za moju smenu, što je, zapravo, i bio cilj“, kazao je bivši direktor programa RTV.

Na konstataciju Slobodana Arežine da od 2011. do 2015. godine, kada je obavljao funkciju direktora i glavnog i odgovornog urednika Televizije, nije izrađivan plan proizvodnje i emitovanja, advokat RTV Siniša Novković spočitao je Arežini da svoje nečinjenje po pitanju izrade plana proizvodnje i emitovanja „pravda ranijim nedonošenjem istog akta“ i da je problematično to što taj akt nije donet u vreme Arežininog mandata iako to nalaže Statut RTV koji je donet 2015. godine.

Advokat RTV rekao je i da Arežina „ne razlikuje plan proizvodnje i emitovanja programa, iz člana 39 Statuta RTV, i akt o planiranju, proizvodnji, emitovanju i arhiviranju, iz člana 45 tog statuta“, ukazavši na to da je potonji donet još 2002. i da nije prestao da važi s izmenama Statuta RTV u međuvremenu.

Arežinina advokatica Jelena Stanić uzvratila je, međutim, tvrdnjom da taj akt više nije na snazi, dodavši da se on svejedno odnosio isključivo na televizijski program, umesto na sve medije unutar RTV.

Sudija Gordana Glavaški je sledeće ročište zakazala za 23. februar iduće godine, kada je planirano da svoje iskaze daju direktor Tehnike i tehnologije RTV Jovan Bačić i direktorka Produkcije RTV Vanja Kranjec. 

Advokat Novković je insistirao na njihovom svedočenju tvrdeći da će oni pomoći da se razumeju razmere problema s kojima su se ti sektori RTV suočili zbog toga što bivši direktor programa RTV nije na vreme doneo Plan proizvodnje i emitovanja programa.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend