23. sep 2018.

Slobodan Ćirić: „Pretnje i uvrede koje sam kao novinar doživeo nisu nimalo naivne“

Novinar lista Napred i dopisnik Politike iz Valjeva Slobodan Ćirić, koji je nedavno primio pretnje i uvrede telefonskim putem, za Valjevska posla kaže da nažalost nije prvi niti jedini novinar u gradu kome se to dešava, kao i da su neki drugi valjevski novinari doživeli slične ili iste neprijatnosti otprilike iz istih izvora.

Ćirić kaže da je te srede, 6. septembra, pred samo zaključenje „Napreda“, dok je bio u redakciji sa svojim kolegama, primio telefonski poziv od osobe sa kojom se nikada lično nije upoznao, ali koja mu je memorisana u telefonu pod određenim imenom, jer ga je ranije nekoliko puta već pozivala telefonom da izrazi nezadovoljstvo njegovim novinarskim pisanjem. U njihovom poslednjem telefonskom razgovoru Ćiriću je ta osoba rekla da je „dobio ozbiljnog neprijatelja“, uputila mu brojne lične uvrede, rečeno mu je i da će „razotkriti sve njegove korupcionaške afere“, da će „obelodaniti od koga je kao novinar uzimao novac“, kao i da mu slede krivične prijave.

„Od te osobe sam više puta imao telefonski poziv, nikada se lično nismo upoznali, niti licem u licem razgovarali. Ta osoba uglavnom nije bila zadovoljna mojim pisanjem u Napredu i svi dotadašnji razgovori su bili u granicama elementrane pristojnosti. Osim tog nezadovoljstva, nisam nikad stekao utisak da ima nešto protiv mene“, priča novinar Slobodan Ćirić.

U prvi mah, kako kaže, nije hteo tom razgovoru da pridaje značaj, ali se zajedno sa kolegama iz redakcije, koje su slušale razgovor, kasnije složio da slučaj ne treba prećutati i da to treba objaviti u Napredu. Nakon objavljene informacije u nedeljniku u kojem radi, odlučio je da pretnje i uvrede prijavi i Policiji, jer smatra da je novinarski rad javan, da nema čega da se plaši, niti on, niti bilo ko ko pošteno i profesionalno obavlja novinarski posao.

„Policiji sam decidirano naveo koja osoba je kod mene u mom telefonu memorisana pod tim brojem, dao sam im taj broj telefona i tačno vreme u koje se razgovor odigrao. Naveo sam i razloge zbog kojih pretpostavljam da je zbog svega toga došlo. Ne mogu da prozivam javno tu osobu koja je određenim imenom memorisana u mom mobilnom telefonu. Ne znam da li mi se tada, sa tog broja telefona javila ta ista osoba, koja me je pre pozivala. Meni liči na glas te osobe, ali opet to je samo moj utisak. Ne mogu da optužim tog čoveka javno imenom i prezimenom dok se određene provere ne urade i zato sam slučaj prijavio Policiji“, pojašnjava Slobodan Ćirić.

Preko dve decenije traje novinarska karijera Slobodan Ćirića i za tih 20 i kusur godina bilo je, prema njegovim rečima, pretećeg tona povremeno, ali ništa toliko ozbiljno. „Takve uvrede nisam nikad doživeo. Do sada nikada nisam našao za shodno da to prijavim Policiji. To sam sad uradio prvi put zbog toga što mislim da sve što se dogodilo nije naivno ako je to osoba na koju sumnjam, jer znam šta radi, čime se bavi i kakve uticaje ima. Sigurnije mi je bilo da to prijavim Policiji i Policija sada treba da radi svoj posao, a ja ću svoj nastaviti da radim kao što sam ga i do sada radio, profesionalno i pošteno. Vreme će pokazati ko je u pravu“, naglašava Ćirić.

Udruženje novinara Srbije, u kojem je Slobodan Ćirić član Izvršnog odbora, odmah je osudilo pretnje i uvrede koje su upućene ovom novinaru i pozvalo nadležne da istraže slučaj i javnosti saopšte rezultate istrage. To su zatim preneli brojni valjevski, ali i nacionalni mediji pružajući podršku svom kolegi. Pored UNS-a, Ćiriću su se javile i kolege iz NUNS-a, ponudile mu pomoć, unele su njegov slučaj u njihovu arhivu napada i pritisaka na novinare.

„Mnogo ljudi iz branše, kao i građana Valjeva mi se javljalo, svi su mi, koliko ja znam, pružili podršku. Svima je prosto neverovatno da mi se to dešava, jer znaju da se trudim da svoj posao radim profesionalno i pošteno. E sad, da li se to nekome sviđa ili ne sviđa to je druga stvar, ali da mi neko zbog toga preti i vređa me, to već ne mogu da dozvolim. I svojim sagovornicima, koji me nekad pozovu da mi kažu da su nezadovoljni mojim tekstovima, kažem da mogu slobodno da me tuže za sve što misle da je napisano neistinito i uvredljivo i da uvek možemo da se vidimo na sudu“, decidan je Ćirić, koji posebno ističe da nije član nijedne stranke, da se ne bavi politikom i da kao novinar prenosi različite političke stavove koji nisu njegovi lični stavovi, već stavovi političkih partija koji se izgovaraju na konferencijama za štampu.

Upitan da prokomentariše trenutnu medijsku situaciju u Valjevu, Čirić odgovara da su ovdašnji mediji na rubu prosjačkog štapa. „Kada je medijska egzistencija dovedena u pitanje, onda se to bitno odražava i na broj pravih novinara u medijima i na kvalitet posla koji obavljaju. Teško je sad komentarisati situaciju koja nije nimalo ružičasta, zbog toga što su neki mediji ugašeni, neki uništeni privatizacijom, neki uspeli da se sačuvaju. U onoj meri u kojoj su svoju ekonomsku samostalnost uspeli da sačuvaju u toj meri im je i profesionalna nezavisnost sačuvana. Mada ni to ne mora da bude pravilo“, komentariše Ćirić i dodaje da je malo dobrih novinara u Valjevu a mnogo onih sa mikrofon ili perom koji se trude da se nikome ne zamere, povijajući se kako vetar duva.

„Sve je manje novinara koji se ozbiljno, profesionalno i krajnje odgovorno bave novinarskom profesijom. Sve je manje novinara koji imaju dovoljno vremena da se bave analitičkim novinarstvom, jer su u borbi za egzistenciju prinuđeni da rade sve i svašta. Ne mogu da se specijalizuju za određenu oblast već moraju da jure informacije na sve strane i popunjavaju svoje rubrike. Dakle, nimalo ružičasta situacija koja je proizvedena ekonomskom nestabilnošću, lošim ekonomskim položajem medija i veoma prisutnim političkim pritiscima na neke medije koji su odavno poklekli pod tim političkim pritiscima, a rezultat su informacije koje ne liče na javno informisanje nego da informacije iz partijskih biltena“, kaže Slobodan Ćirić, novinar nedeljnika Napred i dopisnik lista Politika iz Valjeva.

M.P.M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend