24. feb 2017.

Slučaj Ćuruvija i loše stanje u zemlji – kako su povezani?

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije ponovo je odloženo, ovoga puta iz tehničkih razloga. Do toga je došlo svega dan od objavljivanja izveštaja organizacije Amnesti internešenal o Srbiji u kome odugovlačenje sa slučajem Ćuruvija navode kao primer lošeg stanja u zemlji.

Učesnici u sudskom postupku saglasni su da je slučaj Ćuruvija nepotrebno razvučen, ali se motivi i potencijalni krivci razlikuju.

Pored lošeg odnosa prema izbeglicama, odbijanja policije da interveniše u slučaju Savamala, kao i kontinuiranih napada na novinare, Amnesti internešenal je u izveštaju posebno naglasio nerešeno ubistvo Slavka Ćuruvije, pa se navodi da se sa suđenjem šefu državne bezbednosti Radomiru Markoviću i trojici pripadnika službe odugovlači zbog nedolaska ključnog svedoka.

Hronologija slučaja ide u prilog toj tezi.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine. Prvi koraci napravljeni su tek u novembru 2000. kada je formirana policijska grupa „Poskok“, koja je rasformirana već naredne godine, kada je fomiran UBPOK. Ipak, najveći broj svedoka saslušan je tek 2007, da bi tek sedam godina kasnije došlo do hapšenja osumnjičenih. Optužnica je podignuta 6. juna 2014, a potvrđena 5. marta naredne godine.

Suđenje je počelo 1. juna 2015. i još uvek je u toku ispitivanje svedoka tužilaštva.

Jedan od advokata koji zastupa deo porodice Slavka Ćuruvije Rajko Danilović, smatra da se decenijama namerno radilo na odugovlačenju

„Nema razlike između predistržnih i istražnih radnji i samog suđenja. Razvučeno je bez potrebe, bez osnova i ja jedino mogu da objasnim time ko su svedoci, kvalitet svedoka, pošto su svi radnici DB-a i očigledno je da ima tendencija razvlačenja celog postupka“, kaže Danilović.

I branilac Milana Radonjića i Ratka Romića, advokat Zora Dobričanin saglasan je da je bilo odugovlačenja, pa i opstrukcija, ali naglašava da zbog branilaca nijedno ročište nije doloženo.

„Mislim da je bilo opstrukcije tokom predkrivičnog postupka svih tih 15 godina zato što nisu ispitivani svi pravci koji su vodili ka potencijalnim izvršiocima i njihovim pomagačima“, smatra Dobričanin.

U Višem sudu Beogradu negiraju da suđenje traje predugo.Podsećaju da je do sada zakazano 50 pretresa, a odložen samo jedan, kao i da se svedoci odazivaju na pozive suda, pa je do sada ispitano više od 60.

„Ne ulazeći u terminologiju „ključnog svedoka“ koju ne poznaje Zakonik o krivičnom postupku niti u to koji svedok je prema ovom predmetnom izveštaju „ključan“, u navedenom krivičnom postupku nema oduguvlačenja ni iz jednog razloga, pa ni zbog izostanka bilo kog svedoka“, navodi se u dopisu dostavljenom N1.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal se nisu oglašavali.

Ako ne zataje svedoci, odbrana, tuzilaštvo ili sud, tu je tehnika. Zbog problema sa opremom u sudnici, i drugo od tri ove nedelje zakazana rošišta moralo je da bude odloženo. Pa će u aprilu svedočiti nekadašnji šef UBPOK-a u vreme akcije sablja Boro Banjac, ali i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, koga je sud, nakon misterije sa mestom prebivališta, ipak uspeo da locira.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend