08. jun 2022.

Slučaj ’’napad na izložbu’’ – policajcu 20% od plate, većina pretnji nije procesuirana, ministarstvo ćuti

Posle godinu i po dana od upada na izložbu strip grupe ’’Momci’’ i dalje nema pomaka. Samo dežurni policajac je kažnjen umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto zbog neadekvatnog reagovanja, dok nadležni smatraju da autori pocepanih radova nisu oštećeni. Ministarstvo ćuti, a većina napadača  i pretnji nije procesuirana.

Grupa Momci u Staroj kapetaniji sa svojim uništenim ilustracijama (foto: Marko Somborac)

Podsetimo, 13. oktobra 2020. godine u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u „Staru kapetaniju“ pokidala i uništila radove strip-grupe „Momci“ i u galeriju ubacila suzavac, nakon čega su autori izložbe podneli više krivičnih prijava.

Strip grupa je uz pomoć pravne službe Nunsa još oktobra 2020 postavila sledeća pitanja:

-Zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za neke od njih postoji opis?

-Šta je sa većinom pretnji smrću upućenih autorima i organizatorima izložbe preko interneta, budući da su za neke od njih nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama? Posle godinu i po dana, i više od 100 pretnji, tužilaštvo je formiralo jednocifren broj predmeta, ukupno 9, dok su neki od oštećenih saslušani u samo 4 slučaja.

-Zašto nije bilo postupka za bacanje suzavca?

Dodajemo i nova pitanja:

-Zašto nadležni ne smatraju da su autori izložbe oštećeni?

-Zašto se za bilo koju pravnu radnju godinu i po dana mora pisati više urgencija i žaliti se Zaštitniku građana, bez čega ne bismo dobili ni izvode iz sudskih spisa niti bi bilo kazne dežurnom policajcu?

-Zašto Ministarstvo kulture i informisanja ne odgovara na pitanja medija o slučaju?

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend