31. okt 2022.

Slučaj ubistva Milana Pantića preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal

Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje, Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj ubistva Milana Pantića od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini.

Milan Pantić (foto: arhiva UNS-a)

Zbog indicija da iza ubistva Pantića stoji organizovana kriminalna grupa, veće efikasnosti istrage i neophodnosti uključivanja brojnih eksperata, novinarska zajednica je godinama tražila da se slučaj premesti u ovo tužilaštvo.

Na predlog UNS-a, Međunarodna federacija novinara (IFJ) je 3. juna usvojila rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili kažnjeni nalogodavci i ubice dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine.

„Kongres Međunarodne federacije novinara poziva da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se zbog pozadine slučaja angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića“, piše u rezoluciji.

Iz Komisije za istraživanje ubistava novinara rekli su u junu za UNS da smatraju da bi premeštanje slučaja u ovo tužilaštvo predupredilo opasnost da zastari nakon što najiskusniji istražitelji odu u penziju.

Inače, Pantić je pisao brojne istraživačke priče o lokalnim problemima. Istrajan u nameri da rasplete mrežu spornih privatizacija i sumnjivih transakcija, Pantić je informacije prikupljao od policije, tužilaštva, sindikata i rukovodstava firmi. Zbog toga se od početka za motivima ubistva traga u informacijama koje je objavljivao.

UNS je pre tri godine preneo tekstove koje je pisao ovaj jagodinski novinar.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana. Vraćao se iz prodavnice, u ruci je držao kesu sa veknom hleba, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend