02. nov 2022.

Tužilaštvo za organizovani kriminal: Odluku za slučaj Pantić donećemo što pre

Nema zakonskog roka u kom Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) treba da donese odluku o tome da li će slučaj ubistva novinara Milana Pantića preći u njihovu nadležnost, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u ovom tužilaštvu.

UNS je dobio odgovor da će iako ne postoje zakonski rokovi TOK „uložiti maksimalne napore da razmotri dokaze i što pre donese odluku o ovom slučaju koji je od velike važnosti za javnost i državu“.

Da se predmet u vezi sa ubistvom novinara Pantića iz Višeg tužilaštva u Jagodini preselio u TOK UNS je objavio početkom nedelje.

Iz ovog tužilaštva su objasnili da je Više javno tužilaštvo u Jagodini krajem juna po drugi put spise predmeta protiv nepoznatih izvršilaca dostavilo TOK-u. Kako navode, od tada razmatraju dostavljenu dokumentaciju.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal, razmatra spise dostavljenog predmeta i obimnu dokumentaciju, radi ocene postojanja osnova sumnje za zasnivanje nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal odnosno osnovanosti navoda da su izvršioci krivičnog dela ubistvo delovali kao organizovana kriminalna grupa“, odgovor je TOK-a koji je dostavljen medijima i UNS-u.

Početkom juna ove godine na predlog UNS-a Međunarodna federacija novinara (IFJ) je usvojila rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili kažnjeni nalogodavci i ubice jagodinskog novinara i dopisnika „Večernjih novosti“ Milana Pantića.

Iz Komisije za istraživanje ubistava novinara koja se intenzivno bavila ovim slučajem obaveštena je javnost da je  slučaj policijski razrešen i da je neophodno da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu, koja prevazilazi mogućnosti Jagodinskog tužilaštva koje više od dve decenije nije uspelo da počinioca izvede pred sud.

D.B, A.N.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend