05. sep 2020.

Slučaj Vojtehovski: Ko je sudija koja je dodelila decu Malom

Sudija Lidija Alagić, koju je više žena optužilo da je u brakorazvodnim parnicama starateljstvo nad decom na nezakonit način dodeljivala očevima, ponovo se našla u žiži javnosti nakon što je danas Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu raspisalo potragu za voditeljkom i autorkom emisije "Život priča" Tatjanom Vojtehovski. Inače, protiv Vojtehovske se vodi postupak zbog podataka koje je iznela u svojoj emisiji i koji se tiču dodele starateljstva moćnim očevima, a u epizodi koja je sporna Vojtehovski je upravo pomenula i sudiju Alagić.

Za Vojtehovskom je potraga raspisana zbog neodazivanja na pozive suda, a sporni postupak protiv njega tiče se mehanizma dodeljivanja dece. Ona je u svojoj emisiji detaljno opisala kako funkcioniše pomenuti mehanizam, a autorka je u svojoj emisiji prozvala upravo sudiju Alagić i temeljno obrazložila na koji je način ona radila.

Najpoznatiji slučaj, koje se srpska javnost i dalje živo seća, a u kojem je bila sudija Alagić, jeste slučaj oduzimanja dece Mariji Mali od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Alagićeva je tada donela presudu kojom je troje dece Marije i Siniše Mali poverila ocu na negu, čuvanje i vaspitavanje i kojoj je odlučeno da majka može da viđa decu svake srede u trajanju od 4 sata, kao i svakog drugog vikenda. Takođe, istom presudom Marija Mali se obavezala da plaća alimentaciju od 30.000 dinara mesečno ukupno za svo troje dece.

Interesantno je i da je sudija Alagićeva, a kako su pisali mediji, i pored optužbi sa kojima se susrela, ubrzo napredovala i postavljena je za sudiju Višeg suda u Beogradu.

Inače, nakon što je slučaj Marije Mali procureo u javnost, ona je i sama u više navrata skretala pažnju na “sumnjiv rad” Alagićeve.

“Dok sam živa, ja ću da se trudim da se dokaže kako rade Dragan Krajnović i Lidija Alagić. Mi se borimo protiv toga, ne samo za nas i našu decu, nego uopšte da se takve stvari ne ponavljaju”, rekla je ranije za BIRN Marija Mali.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend