07. okt 2020.

Tatjana Vojtehovski: Sve je ovo bio jedan cirkus, spasilo me to što sam poznata u javnosti

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv TV autorke Tatjane Vojtehovski zbog sumnje da je povredila tajnost podataka u epizodi svoje emisije „Život priča“, emitovane na TV Prva 20. oktobra 2016. godine, koja se bavila načinima na koje se deca posle razvoda braka dodeljuju često bogatim i moćnim očevima. To je jedini mogući pravni ishod, kaže njen advokat Vladimir Todorić.

Foto: Snimak ekrana, Nova S

„Sve je ovo bio jedan cirkus. Digli su halabuku, raspisali poternicu za mnom. Došla sam u situaciju da se pravdam kao da sam begunac“, kaže Tatjana Vojtehovski za Cenzolovku nakon što je Treće javno tužilašvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv nje.

„Nisam dobila nijedan poziv iz tužilaštva. Kao građanka, ja nisam dobila nikakvu informaciju da se protiv mene vodi krivični postupak. Tek kada je slučaj izašao u javnost, rekli su da su pozive slali na TV Prva, na kojoj, međutim, ja više ne radim. Usledile su naslovne strane tabloida, kako je Vojtehovska ’ponovo masno slagala’, kao da je to moj manir, kao da ja inače lažem.“

Njen advokat Vladimir Todorić rekao je da je ovo jedini pravno moguć ishod. On je u izjavi za Cenzolovku istakao da novinari ne mogu prekršiti obavezu koju ni nemaju, jer nisu jedna od strana u postupku. Ovo krivično delo (povreda tajnosti postupka) mogu učiniti stranke u sudskom procesu, a ne novinari koji o njemu izveštavaju.

Uzbunjivači i novinari na tapetu tužilaštva?

Todorić je podsetio i na slučaj Ane Lalić, novinarke iz Novog Sada, koja je u vreme vanrednog stanja uhapšena zbog članka o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine i zapitao se da li su predmet postupanja tužilaštva uzbunjivači i novinari ili oni o kojima novinari istražuju.

Novinari ne mogu prekršiti obavezu koju ni nemaju (advokat Vladimir Todorić)

„Da Tanja (Tatjana Vojtehovski) nije neko poznat i da se nije uzbunila javnost, moguće da bi je tužilaštvo, kako deo represivnog aprata ove kriminalne vlasti, progutalo kao što to inače rade u Srbiji sa uzbunjivačima. Ovde loše prolaze oni koji ukazuju na kriminal, a ne oni koji ga čine“, rekao je Todorić.

On se založio za „oslobađanje tužilaštva“ od ljudi poput aktuelne republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

Prošle nedelje, tužiteljka Dolovac, kojoj se inače pripisuje vrlo retko i šturo obraćanje javnosti, iznela je ocenu da „tužilaštvo ne radi na osnovu glasila, već dokaza“.

Reagovao je Stevan Dojčinović, urednik istraživačke mreže KRIK koji je na svom Tviter nalogu tužiteljku nazvao „top-negativcem u Srbiji“. „Glasinama naziva priče istraživačkih medija koji su sakupili i objavili dokumentaciju o korupciji i kriminalu. A posao joj je da pazi da tužioci krenu od tih novinarskih otkrića i razviju svoje predmete“, napisao je Dojčinović.

Digli su halabuku, raspisali poternicu za mnom. Došla sam u situaciju da se pravdam kao da sam begunac (Tatjana Vojtehovski)

„Ne možete probuditi nekoga ko se samo pravi da spava“, kaže Vojtehovski. „Tema su žene kojima su uništeni životi. Njima i njihovoj deci. Ovde se radi o organizovanoj grupi – ista advokatska kancelarija, isti sudija, isti veštak. Uzimaju decu majkama i to po ekspresnoj proceduri i u korist bogatih i moćnih muževa. Emisija je odmotala klupko, saznale su se priče o više majki kojima su oduzeta deca. Meni i dalje stižu mejlovi, žene mi se javljaju s identičnim primerima.“

Prema njenim rečima, „sve je kulminiralo slučajem Mali“. Tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali i njegova bivša supruga Marija na kraju su poručili da će oboje ravnopravno podizati decu. Vojtehovski sumnja da bi došlo do bilo kakvog pomaka da se nije radilo o javnim ličnostima i u uslovima političke kampanje.

„Ubeđena sam da je indeks popularnosti i mene spasao. Da nisam poznata u javnosti, tužilaštvo bi me usisalo u svoju priču. Pogledajte samo Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika. On nije bio poznat javnosti, mrak ga je pojeo. Niko nije ni znao da je u pritvoru.“

Raspisana i poternica

Podsećamo, za Vojtehovskom je raspisana poternica zbog navodnog neodazivanja na pozive suda.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) tada je istakao se ovde očigledno radilo o smišljenoj sudskoj zavrzlami koja ima za cilj da javno diskredituje novinarku „koja ima hrabrosti i umeća da se bavi neuralgičnim tačkama našeg društva i koja ne preza od toga da se zameri veoma moćnim ljudima, i onima u svetu politike i onima u svetu pravosuđa“.

Vanja Macanović iz iz Autonomnog ženskog centra (AŽC) ocenila je slučaj kao još jedan u nizu gde se, prvenstveno novinarke, zastrašuju da ne rade svoj posao, „jer će doživeti ovo što sada doživljava Vojtehovski ili će morati da plaćaju ogromne iznose na ime naknade štete“.

U februaru 2019. godine, za pretnje silovanjem koje je na Tviteru uputio Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, 36-godišnji Branko Tomić iz Majdanpeka, u Višem sudu u Beogradu osuđen je samo na uslovnu zatvorsku kaznu (osam meseci zatvora, uslovno tri godine) i pušten je na slobodu.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend