27. feb 2019.

Samo uslovna kazna za pretnje silovanjem Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki

„Malo je reći da sam šokirana. Zaista više ne znam šta da radim sa ovim osećajem ugroženosti za moju porodicu i mene“, kaže Vojtehovski povodom današnje odluke Višeg suda u Beogradu, koju je potpisala sudija Ivana Ramić

Tatjana Vojtehovski (foto: N1 TV snimak)

Za jezive pretnje koje je na Tviteru uputo novinarki TV Prva Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, Viši sud u Beogradu danas je osudio Branka Tomića (36) iz Majdanpeka na uslovnu zatvorsku kaznu, i on je danas pušten na slobodu.

Ovo je za Cenzolovku večeras potvrdila Tatjana Vojtehovski. 

Ona je za Cenzolovku rekla da je „više nego šokirana“ današnjom presudom i da je zabrinuta za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice.

Tomić je uhapšen krajem decembra prošle godine zbog tvitova u kojima je Tanji Vojtehovski i njenoj ćerki, uz ostale izrečene gnusnosti, pretio silovanjem i nabijanjem na kolac. Tomić je priznao da je uputio takve poruke.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ove je pretnje okvalifikovalo kao krivično delo ugrožavanja sigurnosti i od suda je zatražilo da Tomiću bude izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od osam meseci, saznaje Cenzolovka.

Sud se pak odlučio da Tomića osudi samo uslovno – osam meseci zatvora, uslovno tri godine.

 „Malo je reći da sam šokirana. Zaista više ne znam šta da radim sa ovim osećajem ugroženosti za moju porodicu i mene“, navela je Vojtehovski povodom današnje odluke Višeg suda u Beogradu.

Dodala je da je presuda doneta, a da ona i njena ćerka nisu saslušane i da joj nije jasno zašto je sudija Ivana Ramić odlučila da donese presudu samo na osnovu njegovog iskaza.

„Kakva je to poruka mojoj porodici i meni, a kakva osobi koja je uputila ovako jezive pretnje? Sva ova pitanja su samo retorička, nažalost, osim ovog poslednjeg pitanja, na koje znam odgovor. Ove pretnje su direktna posledica dugogodišnjeg etiketiranja od strane vladajuće klike, počev od samog predsednika, pa do one kapilarne mreže botova koji su zaduženi za potpunu degradaciju ličnosti“, navela je Tanja Vojtehovski.

Kaže i da je nekoliko puta javno upozoravala da se na ove načine stvara atmosfera da je u redu da se nekom nešto dogodi, i da će se pojaviti ljudi koji će poverovati u sve te etikete koje nam se lepe i koji će poverovati da je to jednostavno tačno.

„Pretnje jesu postale, nažalost, gotovo dnevna stvar, ali priznajem da ovako nešto jezivo nisam pročitala. Zaista sam izuzetno zabrinuta za bezbednost moje porodice i mene“, rekla je autorka emisije „Život priča“ na TV Prva.

Odluku suda da Tomića osudi uslovno večeras je osudila organizacija Reporteri bez granica.

„Šokirani smo vešću da je čovek koji je priznao da je uputio pretnje smrću i silovanjem novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu. Ovo nije način na koji se postupa s ozbiljnim pretnjama upućenim novinarima“, naveli su iz RBG na svom Tviter nalogu.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend