10. jun 2020.

Smajlović uoči godišnjice ubistva dopisnika „Novosti“: Pantić ubijen pod okriljem bivše vlasti?

Ljiljana Smajlović, član komisije za istraživanje ubistva novinara, uoči godišnjice smrti našeg dopisnika. Nalogodavci iz kruga ondašnje privredne i političke elite hteli da ga ućutkaju

Milan Pantić je usmrćen da bi bio ućutkan, da bi „Večernje novosti“ prestale da objavljuju tekstove u kojima je iznosio nove i nove detalje o sumnjivim privatizacijama u Jagodini. Njegovo ubistvo je udžbenički primer organizovanog zločina: nalogodavci su pripadnici ondašnje političke i privredne elite, koji su za izvršenje zločina angažovali pojedince iz sveta organizovanog kriminala. Na to upućuju svi Komisiji poznati podaci iz istrage – kaže, za „Novosti“, Ljiljana Smajlović, član Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Ova komisija obratila se u nedelju javnosti pismom koje je potpisao njen predsednik Veran Matić. U pismu traže da se u istragu uključi Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, jer ima indicija da je Pantićevo ubistvo „kovano u krugovima koji su odlučivali o privatizacijama u Republici“.

– Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal upravo i postoji da bi se bavilo zločinima poput ovog koji je izvršen nad novinarom „Večernjih novosti“. Zbog toga je osnovano. Kako je onda moguće da se to tužilaštvo pravi mrtvo, dve godine nakon što su Komisija i Udruženje novinara Srbije javno zatražili da prepozna organizovani zločin u Milanovom ubistvu i da zvanično preuzme slučaj i otvori istragu? Nikome od nas nije jasno kako je uopšte bilo moguće da Milanovo ubistvo godinama istražuju lokalni organi reda u Jagodini, a da se svi drugi prave ludi. Zar to nije deo šire zavere? Jer neće biti da su u organima reda sedeli sve sami slepi, gluvi, nestručni ili ravnodušni ljudi – kaže Smajlovićeva.

Ona se pita na šta se sada čeka:

– Da pomru i poslednji svedoci? Menjaju se propisi i zakoni, menjaju se protokoli i procedure, ono što je do juče smatrano sudskim dokazom danas to više nije, neki su postupci, koji imaju veze sa Milanovim slučajem, zaključani da ih niko više ne otključa. Ne mogu da govorim u ime cele Komisije, ali sve u vezi sa istragom moraće da ugleda svetlost dana. Ne govorim samo o ljudima koji su, sudeći po istrazi, bili umešani u zločin, već i o onima koji su, na ovaj ili onaj način, bili umešani u zataškavanje istrage i zločina.

Milan Pantić ubijen je, u hodniku, ispred svog stana, 11. juna 2001.

Nadležnosti

IZ Tužilaštva za organizovani kriminal dobili smo odgovor da zasada ne postoje zakonski osnovi za postupanje ovog tužilaštva u slučaju Milan Pantić. Navode da su o tome obavestili i Komisiju za istrage ubistava novinara.

Inače, Više javno tužilaštvo u Jagodini istragu o ovom slučaju vodi od 30. januara 2018.

V. C. S.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend