18. apr 2019.

Srbija pala za 14 mesta u izveštaju RBG o stanju medijskih sloboda u svetu

Loše stanje medijskih sloboda u Srbiji Reporteri bez granica konstatovali su i u svom izveštaju za 2019. godinu: u odnosu na prošli izveštaj, Srbija je pala za 14 mesta i sad se nalazi na 90. mestu od 180 država obuhvaćenih godišnjim izveštajem „Indeks medijskih sloboda u svetu“

Mapa medijskih sloboda 2019: Belom bojom su označene zemlje u kojima su medijske slobode na visokom nivou, žutom na zadovoljavajućem, kaki u kojima su primećeni problemi, crvenom u kojima je situacija teška, a crnom one u kojima je „veoma ozbiljna“. (Ilustracija: Reporteri bez granica)

Srbija je od 2016. godine pala za čak 31 mesto – sa 59. na 90, i sad se nalazi tačno na sredini liste koju svake godine objavljuju Reporteri bez granica (RGB). Naša zemlja se i ove godine našla u grupi država sa vidljivim problemima u pogledu medijskih sloboda.

U jutros objavljenom izveštaju Reporteri bez granica ukazuju na to da se protiv istraživačkih novinara povremeno koristi fizičko nasilje kako bi se oni obeshrabrili, i podsećaju da su prošle godine u više navrata osuđivali porast nasilnih napada na novinare koji istražuju korupciju u Srbiji.

Istaknut slučaj Milana Jovanovića

„Jedan od njih, Milan Jovanović, u decembru je bio prinuđen da beži iz svoje kuće u koju je bio podmetnut požar. Taj napad naredio je predsednik opštine, koji je član stranke predsednika Aleksandra Vučića, i on je zbog toga uhapšen, dok je Jovanoviću dodeljena stalna policijska zaštita“, navodi se u izveštaju RBG.

Od evropskih država, identičnim impresivnim padom kao Srbija može da se „pohvali“ još samo prijateljska nam Mađarska. Padu za 14 mesta, sa prošlogodišnjeg 73. na 87. mesto u ovogodišnjem izveštaju, najviše je doprineo odnos zvaničnika stranke premijera Viktora Orbana, Fidesa, koji odbijaju da daju izjave novinarima koji dolaze iz medija koji „nisu prijatelji Fidesa“.

Od evropskih država, identičnim impresivnim padom kao Srbija može da se „pohvali“ još samo prijateljska nam Mađarska

Iako Reporteri bez granica i dalje Evropu smatraju „kontinentom koji najbolje garantuje slobodu medija“, u izveštaju se ipak ističe da se rad istraživačkih novinara sve više i više opstruiše.

„Opadanje medijskih sloboda u Evropi, kako to pokazuju naši izveštaji u proteklih nekoliko godina, ide ruku pod ruku sa erozijom institucija pod uticajem sve više autoritarnih vlada. Sa ubistvima, pokušajima ubistava i fizičkim i verbalnim napadima, novinari u Evropi su na meti različitih oblika pritisaka i uznemiravanja, ali sve više i sudskog proganjanja“, piše u izveštaju.

Norveška je treću godinu zaredom svetski lider u pogledu stanja medijskih sloboda, dok je, preskačući dve pozicije, na drugo mesto ove godine dospela Finska.

Holandija je sa trećeg pala na četvrto mesto, čemu je kumovala činjenica da u toj zemlji dvoje novinara živi pod stalnom policijskom zaštitom zbog pisanja o organizovanom kriminalu. Iz istog razloga novinari u Švedskoj izloženi su povećanom broju sajber napada, što je toj zemlji oborilo plasman sa drugog na treće mesto.

Među članicama EU najgore je (111. mesto, kao i lane) rangirana Bugarska. U toj zemlji su novinari zbog svog rada meta i organizovanog kriminala i vlasti.

Milan Jovanović je u decembru bio prinuđen da beži iz svoje kuće u koju je bio podmetnut požar. Taj napad naredio je predsednik opštine, koji je član stranke predsednika Aleksandra Vučića (iz izveštaja RBG)

Crna Gora je pala sa 103. na 104. mesto, a minimalan pad doživela je i Poljska (sa 58. na 59. mesto), Rumunija za tri mesta (sa 44. na 47. mesto), dok je Malta, drugu godinu zaredom, doživela značajan pad – ovaj put za 12 mesta (sa 65. na 77. mesto). U toj zemlji je grupa novinara nastavila istraživanja o korupciji i pranju novca koje je započela novinarka Dafne Karuana Galicija, ubijena u oktobru 2017, ali se oni, pored straha za sopstveni život, suočavaju i sa sudskim progonima.

Iako su neke zemlje nominalno napredovale na listi, odnos prema novinarima u tim državama nije lišen ozbiljnih primedaba. U Italiji, koja beleži skok za tri mesta (sa 46. na 43. mesto), oko 20 novinara živi pod policijskom zaštitom zbog mafijaških pretnji, ali, istovremeno, ministar unutrašnjih poslova preti da će jednom novinaru ukinuti zaštitu jer je kritikovao njegovu stranku.

Hrvatska je fakat napredovala za pet mesta (sa 69. na 64. mesto), iako u RBG podsećaju na to da je, prema podacima Hrvatskog novinarskog društva, podneto više od 1.000 tužbi protiv novinara i medija, a najveći broj tužbi podneli su političari i javne ličnosti. Ironično, konstatuju u RBG, najmanje 30 tužbi podnela je Hrvatska radio-televizija.

Severna Koreja prepustila „fenjer“ Turkmenistanu

Indeks medijskih sloboda u svetu za 2019. godinu pokazuje koliko je mržnja prema novinarima metastazirala u nasilje, doprinoseći povećanju straha, navodi se u izveštaju RBG. Broj zemalja u svetu koje se mogu smatrati potpuno bezbednim za novinare u stalnom je opadanju, dok istovremeno autoritarni režimi nastavljaju da jačaju kontrolu nad medijima.

Broj zemalja u kojima je stanje medijskih sloboda „dobro“ ili „na zadovoljavajućem nivou“ opao je u odnosu na prošlu godinu. Lane su takve zemlje činile 26 odsto liste od 180 država i teritorija obuhvaćenih analizom RBG, dok ih je ove godine 24 odsto.

Sjedinjene Države pale su za tri mesta (sa 45. na 48. mesto), što je rezultat rastućeg neprijateljskog okruženja prema novinarima, koje u RBG sada rangiraju kao „problematično“. Nikada u istoriji američki novinari nisu bili izloženi tolikom broju pretnji smrću, niti su toliko često tražili zaštitu privatnog obezbeđenja.

Norveška je treću godinu zaredom svetski lider u pogledu stanja medijskih sloboda, dok je, preskačući dve pozicije, na drugo mesto ove godine dospela Finska

Da mržnja prema novinarima lako može da rezultira obračunom dokazala je osoba koja je u junu prošle godine ušla u redakciju Kapital gazete u Anapolisu i ubila petoro članova redakcije.

Jedan od najvećih padova na listi uknjižila je Nikaragva (sa 90. na 114. mesto). U toj zemlji se novinari koji prate proteste protiv predsednika Ortege tretiraju kao učesnici i često bivaju fizički napadnuti.

Među afričkim državama RBG beleži najveće oscilacije u odnosu na prošlogodišnju listu. Zahvaljujući promeni vlasti i odnosu prema novinarima, Etiopija je napredovala za 40 mesta – do 110. pozicije, dok je Gambija preskočila 30 mesta i sada je na 92. mestu. Promena vlasti, međutim, nije uvek dobra za novinare, a takav je slučaj s Tanzanijom koja je pala sa 93. na 118. mesto. Centralnoafrička Republika je rekorder u svetu po sunovratu na listi u odnosu na prošlu godinu  – za 33 mesta, sa prošlogodišnjeg 112. pala je na 145. mesto.

U zemlje koje su zbog rata ili prosto neprijateljskog stava opasne po novinare Reporteri bez granica su uvrstili Libiju (162. mesto), Egipat (163), Somaliju (164), Bahrein (167), Jemen (168), Iran (170) i Saudijsku Arabiju (172.) i Siriju (174. mesto)

U zemljama sa autoritarnim režimima stanje medijskih sloboda je u daljem padu, ocenjuju u RBG.

Venecuela je pala sa 143. na 148. mesto, a Rusija sa 148. na 149, i to zbog hapšenja, arbitrarnih pretresa i drakonskih zakona u nastojanju da pojača pritisak na nezavisne medije i internet.

Na samom začelju liste, Vijetnam se nalazi na 176. mestu (pad sa 175. mesta), Kina je na 177. mestu (sa 176), Eritreja je na 178, dok se Severna Koreja ove godine našla na 179. mestu, prepustivši „fenjer“ Turkmenistanu (prošle godine 178. mesto).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend