18. apr 2019.

Georgiev: Vlast nam se sveti zbog objavljenih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

„Vlast veruje da fotografije koje su objavili KRIK i BIRN predstavljaju sinhronizovani napad na njih, i to baš sada kada oni rešavaju teško pitanje Kosova, iz čega proizlazi da smo mi izdajnici“, navodi Slobodan Georgiev, govoreći o sadržaju video-klipa na Tviteru u kojem se on i drugi istraživački novinari etiketiraju kao izdajnici

(Tviter/printskrin)

Kada sa zvanične strane koliko-toliko minu napadi na novinare, tu su uvek alternativni frontovi, dokazano pogodni za prikrivanje tragove do inspiratora targetiranja, da preuzmu zadatak. Pored tabloida i standardnog Tvitera, za napade na novinare koji nisu legli na rudu, u poslednje vreme veoma se rado koriste anonimne trupe sa Fejsbuk stranice Srbija naša zemlja te nekakvog portala Istraga.rs.

Sinoć se na Tviteru pojavilo video-ostvarenje sa međunaslovima „Kako prepoznati izdajnika…“, „Da li znate koliko zarađuju izdajnici pod okriljem novinarstva?“ i „Verujete li ovakvima?“, u kojima je glavna meta urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, uz, u kontekstu „izdaje“ i „eforta protiv sopstvene države“, valjda nezaobilazno pominjanje stranih donacija koje su dobili istraživački centri BIRN, CINS i KRIK. 

Dva cilja ima ovaj video – da pokuša da ućutka novinare i da nas natera da se bavimo sobom, što i činimo, umesto da se bavimo njima (Slobodan Georgiev)

Retki su dani kada Georgieva zaobilaze prozivke na Tviteru, no pomenuti video-uradak sad njemu ali i kolegama iz BIRN-a, CINS-a i KRIK-a direktno lepi etiketu izdajnika, a sve je garnirano kadrovima sa albanskim i kosovskim premijerima, Edijem Ramom i Ramušem Haradinajem.   

Georgiev za Cenzolovku kaže da zbog poslednjeg napada nema nameru da se obraća policiji i tužilaštvu „jer u njih nema poverenja“ i da je umesto toga, taj sadržaj direktno poslao Aleksandru Vučiću i Nebojši Stefanoviću „da ga vide“.

Zna, dodaje, zbog čega su usledili ovakvi napadi i u tom kontekstu pojavljivanje Rame i Haradinaja smatra ciljanim.

„Jasno je ko dan da je ovo odmazda zbog objavljivanja zajedničkih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića“, izričit je urednik BIRN-a referišući na fotografije koje su početkom nedelje odvojeno objavili BIRN i KRIK. „Vlast veruje da je to što smo uradili nekakav sinhronizovani napad na njih, i to baš sada kada oni rešavaju teško pitanje Kosova, iz čega proizlazi da smo mi izdajnici“, navodi Georgiev. 

Video-klip u kojem se napadaju Georgiev i drugi istraživački novinari pojavio se na „klasičnom bot nalogu“ i potom ga je preuzela i raširila tzv. bot-lajna, ukazuju oni koji se bave monitoringom ponašanja SNS botova i toj stranci bliskih naloga na Tviteru. 

„U pitanju je jedna od tehnika SNS bot-lajne – prljav materijal na Tviter kači ne preterano istaknuti bot, ali u tvitovima navodi naloge poznatijih tviteraša, tzv. megafona, koji to potom šire po lajni“, objašnjeno je Cenzolovci.

Ko zna koje po redu potezanje stranih donacija koje su dobili BIRN, KRIK i CINS, za Georgieva je pucanje „municijom koja se protiv istraživačkih novinara koristi već pet godina“. „Napadi na nas krenuli su pre pet godina kada smo objavili tekst o ugovorima države sa Etihadom, nakon čega je Vučić sazvao svoju prvu vanrednu konferenciju za novinare, a pojedini tabloidi brže-bolje objavili donacije koje su primili CINS, BIRN i KRIK“, podseća urednik BIRN-a. 

 „Dva cilja ima ovaj video – da pokuša da ućutka novinare i da nas natera da se bavimo sobom, što i činimo, umesto da se bavimo njima“, rekao je Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a u razgovoru za Cenzolovku.

 

MEDIJSKA KOALICIJA: UGROŽENA BEZBEDNOST NOVINARA U SRBIJI

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva javnost da stane u odbranu profesionalnih novinara i medija koji su izloženi uvredama i vrlo ozbiljnim pretnjama zbog kojih im je ugrožena bezbednost.

„Samo poslednjih dana nekoliko novinarki i novinara preživljavaju javni linč koji se protiv njih vodi na društvenim mrežama, osmišljen i organizovan u gebelsovskom maniru“, kaže se u saopštenju Koalicije i dodaje:

„Juče je, samo dva dana nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova, usledila orkestrirana kampanja na društvenim mrežama kojom se otvoreno preti uredniku Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK.

U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Twitter, Georgiev je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a“ za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a. Tonska pozadina snimka su sirene za uzbunu korišćene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.  Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u međuvremenu uklonjeni.

Istog dana napadnute su i mlade novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu istraga.rs i na fejsbuk stranici istog portala označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon te objave, na fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: “Streljati kurve”. Taj tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine.

Ovaj najnoviji serijal pretnji pokazuje nam, nažalost, da u delu javnosti postoji percepcija da je nasilje nad profesionalnim novinarima dozvoljeno, ako ne i poželjno.

Podsećamo, da je od 77 slučajeva napada i pretnji novinarima registrovanih u 2017, 2018. i 2019. godini u samo dvanaest izrečena neka vrsta kazne počiniocu. Podsećamo, takođe, da se i najviši državni zvaničnici o profesionalnim novinarima često izjašnjavaju sa nipodaštavanjem, a neretko im i sami prete, označavajući ih kao državne neprijatelje.

Plašimo se da u takvoj atmosferi medijskih nesloboda i ugrožene bezbednosti profesionalnih novinara, urušenih institucija, rasta tenzija u društvu i dominacije jezika nasilja u javnom prostoru kroz režimske tabloide, posledice po društvo mogu da budu nesagledive.

Medijska i novinarska udruženja obavestiće sve relevantne međunarodne organizacije o eskalaciji pretnji i ugroženosti bezbednosti novinara u Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije“, kaže se u saopštenju Medijske koalicije.

1 komentar za: “Georgiev: Vlast nam se sveti zbog objavljenih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

 1. svetlanast.

  Zaboravili smo da je Oliver Ivanovic rekao da Srbi na severu Kosova imaju vise problema sa Srbima nego sa Albancima i da su mu vec sve uradili a da ga valjda nece ubiti.
  Ubili su ga.
  Odmah, bez odlaganja zastititi Slobodana Georgieva’
  Ako je zastitu dobila Brankica Stankovic, u cemu je problem da je dobije i Georgiev?
  Isto vazi i za Radu Trajkovic.

  20. апр 2019. at 14:28

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend