18. apr 2019.

Tužilac za Insajder: Analiziramo ima li osnova za reagovanje nakon snimka u kome se targetiraju istraživački novinari

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je na pitanje Insajdera da li će reagovati na jučerašnje targetiranja istraživačkih novinara na društvenim mrežama da je tužilaštvo obavešteno o događaju i da je u toku analiza da li ima mesta postupanju po službenoj dužnosti. Povodom slučaja tri novinarke i saradnice Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, koje su na jednoj Facebook stranici označene kao "Novinarke koje su osramotile Srbiju", što je rezultiralo i pretnjama smrću, tužilac dodaje da je povodom ovog događaja podneta prijava i da je postupanje u toku.

„Putem mehanizma Stalne radne grupe za podizanje bezbednosti novinara NDNV je podnelo krivičnu prijavu protiv NN lica u vezi navedenih objava. Postupanje je u toku i o rezultatima preduzetih radnji donetim tužilačkim odlukama javnost će biti obaveštena u skladu sa zakonom“, kratko je odgovorio Stamenković na pitanje Insajdera.

Ova izjava odnosi se na jučerašnji slučaj kada su na jednom od novosnovanih portala na kojima nema imena, ni urednika, ni vlasnika, ni novinara, targetirane novinarke NDNV Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, a na Fejsbuk stranici istog portala označene su kao „Novinarke koje su osramotile Srbiju“, što je rezultiralo i pretnjama smrću.

Nešto posle toga, na Tviter profilu Natalija Dugonjić objavljen je klip u kome se novinar Slobodan Georgiev, ali i BIRN, CINS i Krik označavaju kao izdajnici koji su „plaćeni za pljuvanje Vučića“.

Ovim povodom, tužilac Stamenković navodi da je tužilaštvo obavešteno i da je u toku analiza činjeničnog stanja.

„Targetiranje ne postoji kao krivično delo. O događaju smo obavešteni i u toku je analiza činjeničnog stanja radi ocene da li ima mesta postupanju po službenoj dužnosti u krivičnom postupku, ili se radi o događaju čije rešavanje spada u drugu oblast prava“, odgovorio je Stamenković.

Georgiev za Insajder: Ako SNS ne stoji iza video snimka, neka se Vučić ogradi

Slobodan Georgiev za Insajder kaže da ovakve napade trpi već godinama, a kao motiv za ovaj napad vidi to što je BIRN nedavno objavio fotografiju predsednikovog brata sa Zvonkom Veselinovićem.

„Ja ovakve napade trpim već pet godina. Mislim da je motiv za ovaj poslednji napad naše poslednje istraživanje u kom smo objavili mali detalj iz života Andreja Vučića, odnosno njegovu fotografiju sa Zvonkom Veselinovićem, o čijim aktivnostima je BIRN napisao niz članaka u prethodnom periodu. Tako da mi se čini da je nevolja u tome što se u poslednjoj priči pominje Vučićev brat“, kaže Georgiev.

Komentarišući to što je označen kao izdajnik koji sarađuje sa prištinskim i albanskim vlastima, Georgiev ističe da je to modus operandi „radikalske vlasti“ koja se osetila ugroženom.

„Oni su rekli, e pa sad ćemo mi malo da prebacimo lopticu u njegovo dvorište. Izabrali su standardnu radikalsku foru da sam ja izdajnik i da prodajem Kosovo. Veliki deo materijala u ovim snimcima je već objavljen što znači da je ta internet bot jedinica ili ko god, predstavnici službi, već imaju spreman fajl o meni“ , kaže Georgiev.

On je rekao da BIRN i on prijavljuju sve napade na njega prethodnih godina, kao i ovaj, ali da to nije dalo mnogo efekta. Georgiev je pozvao predsednika Srbije i SNS-a da se javno ogradi od ovog napada i osudi ovakvo ponašanje.

„Ako ovo nije SNS uradio, ja očekujem da Vučić izađe, ogradi se od ovog napada i osudi ovakvo ponašanje“, zaključuje Georgiev.

BIRN traži od nadležnih da reaguju povodom napada na novinara Slobodana Georgieva

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pozvala je danas nadležne institucije, prvenstveno MUP i Tužilaštvo, da hitno reaguju povodom „najnovijeg napada“ na urednika te mreže Slobodana Georgieva.

Ova mreža ocenila je da se „širenjem laži i dezinformacija stvara pritisak i crta meta na sve novinare, koji žele da rade nezavisno i profesionalno, ali i da kritički izveštavaju o aktivnostima vlasti“.

Iz mreže su upozorili da su posle objave tog snimka, „usledili brojni komentari, koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u međuvremenu uklonjeni“.

„Kao i nekoliko puta do sad, umesto da se javnost bavi rezultatima istraživačkih tekstova, vladavinom prava, borbom protiv korupcije i radom institucija, pažnja se usmerava na urednike i novinare, koji postaju mete napada. Ističemo da su napadi na Georgieva i BIRN mnogo puta prijavljivani nadležnima, ali da nikakve reakcije nije bilo“, stoji u saopštenju.

UNS: Tužilaštvo da utvrdi ko stoji iza montiranog snimka

Ranije danas Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je “zaprepašćeno uvredljivim sadržajem video klipa” objavljenog na Tviteru u kojem se istaživački mediji i novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici, što za posledicu ima ugrožavanje sigurnosti novinara.

UNS je zatražio od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko stoji iza montiranog snimka i pokrene postupak protiv odgovornih.

Ovo novinarsko udruženje je povodom ovog slučaja navelo da je zabrinuto zbog učestalih uvreda istraživačkim novinarima na portalu Istraga, čije su posledice pretnje na društvenim mrežama, dodajući da očekuje da odgovorni za ove pretnje budu i kažnjeni.

UNS je istakao da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da je neprihvatljivo da se nezadovoljstvo iskazuje pretnjama, napadima i uvredama.

“UNS poziva novinare, medije, učesnike u političkom životu, kao i celokupnu javnost da civilizovano raspravljaju o svemu što je spornu u sadržaju medija i da se obraćaju za to formiranim samoregulatornim i regulatornim telima”, navodi UNS u svom saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend