09. jun 2023.

SRG: Novinarima i medijskim radnicima obezbediti sigurnost na javnim okupljanjima

Stalna radna grupa za bezbednost novinara (SRG), u kojoj predstavnici novinarskih i medijskih udruženja sarađuju sa predstavnicima tužilaštva i policije kako bi nivo bezbednosti novinara u Srbiji bio unapređen, ustanovljava praksu da se uoči javnih okupljanja obraća organizatorima i učesnicima radi isticanja važnosti neometanog rada novinara, snimatelja i fotoreportera.

Apelujemo na organizatore i učesnike javnih okupljanja da omoguće novinarima i medijskim radnicima nesmetan i siguran rad.

SRG ukazuje da novinari i medijski radnici koji izveštavaju sa javnih okupljanja imaju obavezu da, kao i prilikom obavljanja svih drugih novinarskih zadataka, poštuju profesionalne standarde i Kodeks novinara Srbije.

Uniformisani policajci i oni koji o bezbednosti učesnika skupa vode računa bez vidljivih oznaka, u civilnoj garderobi, zaduženi su da novinarima i medijskim radnicima omoguće bezbedan rad, pruže potrebne informacije i sarađuju kako bi kretanje novinara i njihovih ekipa bilo nesmetano.

Novinari i medijski radnici dužni su da poštuju policijska uputstva koja se izdaju ukoliko dođe do vanrednih događaja.

SRG ukazuje da ukoliko novinar i medijski radnik bude napadnut u vezi sa obavljanjem svog posla tužilaštvo pokreće hitan postupak s rokom od 48 sati, kako bi se identifikovali i pred sud izveli osumnjičeni.Novinari i medijski radnici kojima je prilikom obavljanja posla pretnjama ugrožena sigurnost uživaju isti stepen zaštite kao najviši državni zvaničnici – sudije, tužioci, policijski službenici. Krivični zakonik predviđa za ovo delo kaznu zatvora od šest meseci do pet godina.

Ukoliko se dogodi situacija u kojoj je novinaru ili medijskom radniku, dok je ispunjavao profesionalne zadatke, bila ugrožena bezbednost potrebno je da to prijavi policiji i/ili novinarskim udruženjima kako bi se postupilo u skladu sa mehanizmom prijavljivanja i gonjenja počinilaca ustanovljenim u okviru SRG.

Novinari i medijski profesionalci koji rade u skladu sa Kodeksom novinara uživaju zaštitu porofesionalnih udruženja.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara oformljena je pošto je 2016. godine potpisan Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara.

SRG čine predstavnici Vrhovnog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija. Takođe, Misija OEBS-a u Srbiji učestvuje u radu Grupe u svojstvu posmatrača.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend