05. apr 2021.

Srpski portal KRIK je suočen sa prljavom kampanjom nakon što je novinarka postavila pitanje predsedniku

Vlasti u Srbiji moraju da sprovedu brzu i detaljnu analizu prljave kampanje koja se trenutno sprovodi protiv istraživačkog portala Krik i da osiguraju bezbednost njihovih novinara, objavio je danas Komitet za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists – CPJ).

Kako izveštava Mreža za istraživanje kriminala i korupcije- Krik, novinarka ove kuće je na konferenciji za štampu održanoj 7. marta ove godine, postavila pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koje se ticalo navodnih veza srpske vlade sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa. Vučić joj nije odgovorio, i umesto toga je novinarku nazvao nepristojnom što je uopšte postavila takvo pitanje.

U danima koji su usledili, političari vladajuće stranke i mediji bliski vlasti su optužili Krik da je povezan sa organizovanim kriminalnim grupama, navodi se u mejlu upućenom Komtetu za zaštitu novinara.  Jelena Vasić, menadžerka projekata u Kriku navodi da ova medijska kuća “u potpunosti negira ovakve optužbe i smatra da su u pitanju napadi koji su deo prljave kampanje pro-režimskih medija čija je namera da diskredituju novinarska istraživanja [Krika].”

Medju komentarima na Fejsbuk strani ove medijske kuće bilo je pretnji smrću upućenih redakciji i pojedinim reporterima, uključujući pozive na odstrel novinara, a prema snimcima ekrana komentara koje je Jelena Vasić podelila sa CPJ-om.

“Srpske vlasti moraju da sprovedu brzu, temeljnu i nezavisnu istragu aktuelne kampanje ocrnjivanja istraživačkog medijskog portal Krik, moraju je zaustaviti i moraju osigurati bezbednost novinara te medijske kuće“, rekla je Gulnoza Said, Koordinatorka CPJ-ovog programa za Evropu i Centralnu Aziju u Njujorku. “Vladini zvaničnici i pripadnici vladajuće političke stranke treba da podstiču rad istraživačkih novinara, a ne da učestvuju u njihovom diskreditovanju i blaćenju.“

Prema podacima dostupnim na vebsajtu Krika, ova mreža se bavi izveštavanjem o organizovanim kriminalnim grupama u Srbiji i njihovim navodnim političkim vezama, i deo je medjunarodne novinarske mreže – Organized Crime and Corruption Reporting Project- OCCRP, što je internacionalni konzorcijum istraživačkih medija.

Prema transkriptu priloga emitovanom na televiziji Pink i izveštaju regionalnog vebsajta Balkan Insight u koje je CPJ imao uvid, 9. marta ove godine je vladi naklonjena privatna Pink televizija emitovala izveštaj u kome je rečeno da novinari Krika rade za Veljka Belivuka, za koga se sumnja da je vodja Kavačkog klana i koji je u februaru uhapšen.

Sledećeg dana je Kurir, dnevna novina u privatnom vlasništvu koja podržava aktuelnu vladu objavila  članak u kome se tvrdilo da postoji “tajni dogovor izmedju Krika i Belivuka” uz koji je bila objavljena fotografija glavnog urednika ove istraživačke mreže Stevana Dojčinovića. Istog dana, novina Alo koja je takodje u privatnom vlasništvu i naklonjena je vlasti, objavila je tekst pod naslovom “KRIK – Belivukov privatni medij”.

Od 9. marta nadalje, bar još pet medija je objavilo desetak ili više članaka u kojima su ponavljane slične tvrdjnje protiv Krika, a prema medijskom klipingu koji je sa CPJ-om podelila Jelena Vasić.

Sandra Božić i Vladimir Orlić, odbornici vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije su govoreći 10. marta insinuirali da Krik saradjuje sa grupama organizovanog kriminala, a prema novinskim izveštajima i video zapisu parlamentarne diskusije.

Aleksandar Martinović, zamenik Srpske napredne stranke je 17. marta optužio Krik  i Dojčinovića za pranje novca, neplaćanje poreza i vezu sa pripadnicima organizovanim kriminalnim grupama, a prema novinskim izveštajima i pisanju Krika.

izjavi od 10. marta ove godine, OCCRP je objavio komentar Dru Sulivana (Drew Sullivan) u kome on osudje ovu prljavu kampanju rečima da “time što optužuju naše kolege da su deo kriminalnih aktivnosti Kavačkog klana, tabloidi naklonjeni vlastima pružaju kriminalnim grupama opravdanje za ubistvo.”

Sulivan je dodao da ta organizacija smatra da je predsednik Vučić „odgovoran za očigledno lažne optužbe koje ponavljaju njegovi glasnogovornici, a koje imaju stvarne posledice za naše novinare.“

U elektronskoj poruci upućenoj CPJ-u, Irena Petrović, menadžer komunikacija i odnosa sa javnošću Adria Media Grupe koja je izdavač Kurira je osporila karakterizaciju po kojoj “Kurir vodi kampanju protiv Krika , posebno da to čini u nečije tudje ime”.

“Kurir  je spojen sa još nekim medijima, dok se zanemaruje činjenica da smo postupali u skladu sa etičkim standardima i novinarskim kodeksom”, rekla je Irena Petrović.

CPJ se putem mejla obratio redakcijama novina Alo, i televiziji Pink kao i odeljenju za odnose sa medijima kancelarije Predsednika Srbije, legislativi i Srpskoj naprednoj stranci, ali nije dobio ni jedan odgovor.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend