11. mar 2021.

Poslanici u Skupštini, po uzoru na bliske im tabloide, nastavili da šire opasne insinuacije o KRIK-u

Kakav crni dnevni red, važniji su „voleji“ iz tabloida: Poslanici su se bavili KRIK-om i vezama sa kriminalcima i opozicijom. Predsednica Odbora za kulturu Sandra Božić posebno se istakla: KRIK, koji, naravno, plaća Đilas, „iz petnih žila se trudi da opravda virtuoznost (Belivukovog) mafijaškog zlodela“

Sandra Božić (foto: snimak ekrana RTS)

„Takođe, ja bih volela da mi se objasni da li je KRIK i zašto se misli u javnosti, ovoj koja živi pod tajkunskom palicom Dragana Đilasa, da je zabranjeno bilo kome od nas ili bilo kom građaninu da pomisli da pita da li KRIK ima određenog udela, saradnju sa mafijaškim krugovima? Svakako ko ima, treba da bude jednak pred zakonom. To se odnosi i na novinare“, poručila je juče iz skupštinske klupe, tokom redovnog zasedanja Skupštine Srbije, Sandra Božić, poslanica SNS, ali i predsednica Odbora za kulturu i informisanje.

U danu kada su tabloidi u sinhronizovanoj akciji sa naslovnih strana poručivali da postoji „bliska veza“ između redakcije istraživačkog portala KRIK i ozloglašenog Veljka Belivuka, trebalo je da poslanici raspravljaju o predlogu odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora RATEL-a, te o predlogu kandidata za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

Sladostrašće u Narodnoj skupštini

Ali, hej, šta je poslanicima, Sandri Božić i njenim kolegama, bilo teško da se, kao što je to praksa od početka ovog saziva, u svojim izlaganjima manje bave dnevnim redom, ali se zato strasno „osvrću“ na teme koje su im na volej nabacili vladajućoj stranci duboko naklonjeni tabloidi i takve televizije.

Ko dar s neba, jedna od tačaka dnevnog reda bila je Agencija za sprečavanje korupcije, što je, oh, bio povod da se istakne borba aktuelne, već devet godina ustoličene vlasti protiv korupcije (i, naravno, kriminala) i onih koji su se koznakako obogatili „tokom bivšeg režima“ – eto dodatnog povoda da se poslanici i ovaj put pozabave, u skupštinskim sesijama očito neizbežnom temom – Draganom Đilasom, bivšim „režimlijama“ i, naravno, Marinikom Tepić.

KRIK redovno napada predsednika Vučića i njegovu porodicu i sad su još, auuuuu (glasom poslanika Atlagića), povezani sa Belivukom i „pravdaju njegove tvorevine“, a ovaj, Velja Nevolja, osim što je počinio monstruozne zločine, radio je i o glavi predsedniku Vučiću, i kao šlag na torti – Đilas plaća KRIK! A-ha!

Opasna i, usput, nedokazana insinuacija o povezanosti KRIK-a i Belivuka poslužila je da se narativ o Đilasu kao „sinonimu korupcije“ (poslanik Aleksandar Mirković) izdigne na viši nivo i još opasniji narativ: KRIK redovno napada predsednika Vučića i njegovu porodicu i sad su još, auuuuu (glasom poslanika Atlagića), povezani sa Belivukom i „pravdaju njegove tvorevine“, a ovaj, Velja Nevolja, osim što je počinio monstruozne zločine, radio je i o glavi predsedniku Vučiću, i kao šlag na torti – Đilas plaća KRIK! A-ha!

Pa kaže poslanica Božić:

„Još jednu stvar sam htela danas da napomenem, a tiče se svih onih koji su sinhronizovano u ovoj akciji danas sa maskotom Dragana Đilasa i megafonom Dragana Đilasa, Marinikom Tepić, krenuli u odbranu mafijaških krugova i klana Belivuk, a to su svakako oni koji rade za još jednu plaćenu botovsku novinu kao što je KRIK, koju plaća Dragan Đilas. Oni su se danas iz petnih žila trudili da opravdaju Belivukove tvorevine i virtuoznost svog mafijaškog zlodela. Isto tako su pokušali, naravno, da napadnu, po ko zna koji put iskonstruišu različite afere kojima bi svakako naneli štetu i predsedniku Srbije.“

Žalili su se poslanici i na dvostruke aršine pojedinih medija, koji „povređuju osnovna ljudska prava nama koji predstavljamo SNS ili sedimo u parlamentu Narodne skupštine“, dok ugrožavanje bezbednost predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice „ne shvataju dovoljno ozbiljno“.

Imate neki primer, poslaniče? Imam, naravno – KRIK!

Ko će brže, a ko će bolje?

„Međutim, kada imate situaciju da se neke stvari izjednače, dobijete najoštriju moguću reakciju svih medija pod direktnom kontrolom Dragana Đilasa, a zatim i njegovih stranaka, saradnika, koalicionih partnera i bivših partnera iz režima DS koji danas pretenduju da se vrate na vlast. O čemu se radi? Juče je izašla u javnost vest da je otac jednog nestalog mladića dobio poziv, da mu se izvesno lice predstavilo kao Veljko, da ga je uputilo na jedan portal kome će se javiti i gde će moći da da svoju izjavu. Radi se o portalu KRIK, ili kako se oni sad već definišu, i mnogi mediji su to danas i juče preneli. Dakle, izjavu tog čoveka. Brže-bolje utrkivali su se sledbenici Dragana Đilasa, zajedno sa svojim drugim portalima, drugim novinama, drugim kanalima i svim ostalim aparatima koje imaju u svojim rukama, ko će brže-bolje to da osudi i ko će brže-bolje to da napadne“, rekao je poslanik SNS Aleksandar Mirković.

Sve je ovo, dabome, trebalo da dovede do ukazivanje na „najmonstruozniju kampanju i hajku“ koja se vodi protiv poslanika SNS i potpredsednika Skupštine Vladimira Orlića.

„Radi istine u javnosti“, nastavio je poslanik Mirković, „ja ću samo pročitati šta je gospodin Orlić napisao (na Tviteru, prim. a.) i zbog čega ga danas i juče satanizuju svi oni koji na taj način žele da se dodvore Draganu Đilasu. Dakle: ’Tajkunski mediji, njihovi saučesnici koji svi skupa služe jedino tome da besomučno vode hajku kroz bedne pokušaje da kriminalizuju i oklevetaju jednu porodicu’, dakle porodicu Aleksandra Vučića i ništa nije slagao, jer svedoci smo tome, ne mesecima, već godinama unazad, ’sad zapomažu iz jame koju su drugima iskopali’. Dakle, znate za narodnu umotvorinu – ko drugome jamu kopa, sam u nju upada. Opasno je kada kažu da imaš veze sa kriminalom. Ma, je li, od kad to?“

Orlić razgovara sa KRIK-om. Opravdano odsutnim

Potpredsednik Orlić, iz poslaničke klupe, osetio je potrebu da pojasni svoje reči obraćajući se umesto poslanicima – direktno redakciji KRIK-a i direktno ih optuživši da su na strani uhapšene kriminalne grupe koju predvodi Veljko Belivuk.

„Kako to da ste 28. februara vi isti navodno bili na strani roditelja žrtava tog klana? I tada ste objavljivali naslove poput – nemojte slučajno da se javno prikazuju dokazi o nedelima pohapšene grupe Belivuk–Miljković. Zašto? Zato što ste navodno vi zabrinuti za roditelje žrtava. A, danas kada roditelj jedne od žrtava kaže – nas je lično Belivuk uputio na KRIK i u odgovoru na pitanje novinara – a je l’ to znači da je u njih imao poverenje, taj roditelj odgovara – da, u njih je imao poverenje, kako sada više niste na strani roditelja? Kako sada ne kažete – treba zaštititi tog čoveka, ispitati njegove navode? Ne, sad ste očigledno na strani onih za koje biste najviše voleli da nas ubedite da ništa nisu krivi.“

Poslanik SPS Đorđe Milićević, za razliku od kolega, nešto više je vremena posvetio skupštinskom dnevnom redu, ali je u svom izlaganju, u kontekstu Zakona o proveri imovine, uspeo da pomene KRIK i njihovo ranije istraživanje, praveći se da ne zna pravi naziv ovog istraživačkog portala.

„Ako predsednik Srbije kaže – želim da budem prvi predmet provere, i ako mi svi u ovoj sali kažemo da želimo da budemo predmet provere, danas dnevna štampa kaže da je tamo neki vlasnik ’Krika’, je l’ se tako zove, koleginice, vi ste u medijima, ’Krik’ je l’ tako? Taj ’Krik’ je nas prošle godine, ja sam obavljao funkciju potpredsednika zajedno sa gospodinom Arsićem, Marinkovićem, gospođa Maja Gojković je bila predsednik parlamenta, pa ispitali su nas uzduž i popreko. Šta su dobili sa time? Jesmo se mi plašili? Ne, rekli smo im – izvolite, nemamo ništa protiv. Odakle strah kod njih? Osim ukoliko postoji nešto što mi u ovom trenutku ne znamo“, naveo je poslanik Milićević.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend