23. jul 2019.

„Srpski telegraf“ montiranim snimcima napada KRIK

Nakon što je KRIK juče objavio priču o tome da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, koristio stan i automobil firme „Milenijum tim“ angažovane na brojnim državnim projektima, provladin tabloid „Srpski telegraf“ lažno je optužio novinare KRIK-a da su pratili nevenčanu suprugu Predraga Malog, potkrepljujući svoju tvrdnju snimcima na kojima nije novinar KRIK-a. 

Naslovna strana Srpskog telegrafa / krik.rs

Provladin tabloid „Srpski telegraf“ je otkriće KRIK-a predstavio kao napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića u tekstu objavljenom na svom sajtu i na naslovnoj strani današnjih novina. Ovaj tekst „Srpskog telegrafa“ su preneli i drugi mediji – portali B92, „Kurir“, „Alo“, „Pink“.

U članku pod naslovom „Kako se realizuje plan za slom vlasti i predsednika Srbije: Vučića ruše i preko beba“ lažno se navodi da su novinari KRIK-a nevenčanu suprugu Predraga Malog „spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu“.

Tabloid je uz tekst objavio i snimke sigurnosnih kamera koji navodno prikazuju kako je novinar KRIK-a prati. Na snimcima, međutim, nije novinar KRIK-a već nepoznata osoba koja nije deo naše redakcije.

U jutrošnjem gostovanju na televiziji „Pink“ glavni urednik „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević optužio je KRIK da koristi „japansku metodu praćenja“.

„Japanska metoda praćenja služi da primete da ste tu, za zastrašivanje. Da li verujete da neko pošalje špijuna ili novinara, ne znam kako da nazovem ovog čoveka (misli na osobu sa snimka, prim. aut.). Neko danima uhodi majku sa bebom, zaustavlja je i pita: ‘Šta ste vi ovoj bebi?’“, rekao je Lađević iznoseći teoriju zavere da je tekst KRIK-a deo operacije „Omča“ koju sprovode zapadne ambasade sa ciljem da oslabe uticaj predsednika Aleksandra Vučića. Ovu tajnu operaciju je raskrinkala, prema rečima Lađevića, srpska obaveštajna agencija BIA.

Kampanji tabloida pridružili su se i različiti predstavnici vlasti čije reakcije su objavljene u pomenutom tekstu – Zorana Mihajlović, Goran Vesić, Miroslav Lazanski, Vojislav Šešelj, Nikola Nikodijević, Miloš Vučević, Dubravka Filipovski i Nino Brajović.

Provladin tabloid „Srpski telegraf“, iznoseći neistine o našim novinarima, ugrožava njihovu bezbednost. Tako su danas počele da stižu pretnje redakciji preko društvenih mreža.

Pretnja novinarima KRIK-a na fejsbuku / krik.rs

KRIK se, podsećamo, pridržava najviših novinarskih standarda i poštuje prava osoba o kojima izveštava, kao i prava članova njihovih porodica.

Novinari KRIK-a jesu posetili zgradu u kojoj živi Predrag Mali, ali sa njegovom nevenčanom suprugom nisu razgovarali, niti je pratili. Zgradu su posetili sa ciljem da se uvere da Mali i dalje vozi „audi a6“, koji su mu ustupili biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko preko njihove firme „Milenijum tim“, o čemu smo juče objavili i istraživačku priču. U priči smo otkrili da je Predragu Malom, osim automobila, ustupljen i stan u vlasništvu ovih biznismena, u kome je živela njegova tadašnja devojka.

Firma „Milenijum tim“ angažovana je, podsetimo, na najvrednijim državnim projektima među kojima je i „Beograd na vodi“.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali saglasni su da ovakav odnos između osoba bliskih ljudima na vlasti i privatnih firmi može da se tumači kao klasičan primer korupcije.

Interesantno je i to što je, mesec dana pre nego što smo objavili priču o Predragu Malom, Vučić gostujući na televiziji „Pink“ otkrio da zna na čemu novinari KRIK-a rade. Tada nas je lažno optužio da pišemo po nalogu stranih ambasada. Rekao je: „Ti zapadni pozovu ove iz KRIK-a, BIRN-a i kažu: ‘E, ajde sad pravite te priče o braći’“.

Slično se dogodilo i 2016. godine kada je tabloid „Informer“ lažima napadao redakciju KRIK-a zbog istraživanja Vučićeve imovine. Kako smo utvrdili, naše novinare su tada pratili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koja je ovom tabloidu dostavljala informacije i fotografije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend