09. mar 2023.

Šta radi premijerka u radno vreme?

Premijerka Srbije Ana Brnabić usred radnog vremena sa svog privatno stranačkog profila na Tviteru kači video snimak koji posvećuje Danasu i „Šolakovim medijima“.

Šta je bila tema, za one koji nisu videli? Premijerka se, naime, zahvaljuje što smo se setili rođendana predsednika Aleksandra Vučića, dodaje da druge novine nemaju to na naslovnim stranama, i tvrdi da mi gradimo kult ličnosti njenog šefa.

Nije prvi put da predsednica Vlade Srbije na svom Tviteru piše o kritičkim medijima, zapravo najviše se time i bavi, ali je ovo prvi put da objavljuje video i to usred radnog vremena.

Da li je to posao premijerke jedne države? Ili jednostavno ne postoje veći problemi u ovoj državi od medija koji kritikuju rad vlasti?

Da li je Brnabić nekad pročitala monitoring Saveta za štampu o tome koliko koji medij krši Kodeks novinara Srbije? Da li je videla da pojedini na dnevnom nivou krše etičke i profesionalne standarde više desetina puta, a da je Danas za četiri meseca imao svega 10 prekršaja, od čega devet zbog neadekvatnog označavanja promo sadržaja?

Zašto premijerka ne reaguje kada se u nekim medijima drastično krše pravila privatnosti običnih ljudi? Kada se otkrivaju identiteti maloletnih osoba, ne poštuje dostojanstvo žrtava, uništavaju životi porodica koje preživljavaju svoje velike tragedije?

Zašto ne piše o tome kada neko objavi intervju sa silovateljem? Zašto ne osuđuje kada se na naslovnim stranama širi nacionalna mržanja, Hrvati nazivaju ustašama, a Albanci šiptarima?

Zašto se nije oglasila kada je Danas dobio pretnje da će završiti kao Šarli Ebdo?

Uostalom što bi se bavila medijima, kad ima valjda i drugih problema.

Da li premijerka zna da veliki broj ljudi u Srbiji živi na rubu siromaštva? Da li misli da neko može da živi od minimalca od 40.000 dinara u vremenu kada je sve drastično poskupelo?

Da li se bavi i rešava brojne afere za koje se vezuju likovi iz vrha vlasti? Da li ukazuje na primere korupcije i diskriminacije u državi?

Ima još hiljadu da li…

Možda sve to zna i radi, ali ne vidimo da tvituje o tome. Verovatno za to nema vremena ili misli da je manje važno.

Čini se, zato, da je osnovni posao premijerke u Srbiji, za koji prima punu platu, da brani lik i delo predsednika Vučića i kritikuje medije za koje ima najmanje osnova za kritiku.

Ako joj je to u opisu posla u sistematizaciji firme „Vlada Srbije“, onda zaslužuje svaki dinar svoje plate. Možda čak i mesečni bonus.

P.S. Hvala premijerki na još jednoj besplatnoj reklami.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend