12. jan 2023.

Zašto je sin predsednika zabranjena tema u medijima: „Danila Vučića je u javni život uveo njegov otac, a ne Danas“

Danilo Vučić je javna ličnost kao sin predsednika države i legitimno je da mediji pišu o njemu, ocenjuju sagovornice Danasa povodom oštrih reakcija predstavnika vlasti o pisanju medija o predsednikovom sinu.

– Ovo nije prvi put da zvaničnici ovako reaguju, kada je reč o pisanju medija o Danilu Vučiću, sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. I ranije smo imali situacije da se digne ceo SNS u odbranu deteta koje niko nije suštinski napadao – komentariše za Danas Danica Vučenić, novinarka N1.

Prema rečima Danice Vučenić, Danas je izvestio da je Danilo Vučić bio prisutan na ceremoniji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske u istočnom Sarajevu, gde su marširale naoružane jedinice, blizu entitetske linije, u gradu koji je stradao tokom rata.

Da li je Danilo javna ličnost?

– Vi ste izvestili da je Danilo tamo bio. Nije najjasnije na šta je predsednik Srbije reagovao, a potom i premijerka Ana Brnabić, rečima da je Danilo lepo vaspitan i human dečko. Vi niste ni tvrdili da je nevaspitan i nehuman. Izvestili ste o Danilu kao o javnoj ličnosti, jer je on sin predsednika države koji se pojavljuje na raznim sportskim i političkim događajima. Dakle, on je javna ličnost – smatra sagovornica Danasa.

Kako dodaje, njega je u javnost uveo njegov otac, a ne Danas.

Komentarišući što se predsednik Srbije nije pojavio u Banjaluci, Vučenić smatra da je razlog verovatno to što se tamo dodeljivao orden Vladimiru Putinu i pozivalo na ujedinjenje svih srpskih zemalja.

„Međutim, na to ujedinjenje se pozivalo i pred predsednikom Skupštine Srbije, koji je drugi čovek u državi prema našem Ustavu. On kao predstavnik države koja je garant Dejtonskog sporazuma nije imao nijednu reč da kaže na tu temu – ističe Danica Vučenić.

Na pitanje Danasa da li je Danilo Vučić bio tamo u ime svog oca, koji nije otišao zbog zapadnih partnera, ili zato što mu za nekoliko dana dolazi američka delegacija, sagovornica Danasa kaže da su joj te informacije nedostupne.

– Da li je možda Danilo Vučić bio tamo da bi se posle pisalo o tome, a da se ne piše o nečemu drugom, to zaista ne znam. Suština je da je Danila Vučića, koji je punoletna osoba, u javni život uveo sopstveni otac i da je postao javna ličnost, isto kao što je i Vučićeva supruga javna ličnost jer se bavi humanitarnim radom – kaže Danica Vučenić.

Ona je na kraju dodala i da se podrazumeva da Danilo Vučić ima sva prava kao i svaki građanin ove zemlje da ide gde želi, da posećuje događaje koje želi i da se slobodno kreće.

Sin predsednika Srbije je dužan da istrpi veći deo pažnje javnosti nego privatna lica

Na pitanje zbog čega je “zabranjeno” izveštavati o sinu predsednika Vučića sa javnih događaja na kojima se Danilo pojavljuje, Jovana Gligorijević, novinarka Vremena, kaže da on definitivno jeste javna ličnost, pa su stoga novinarska pažnja i pitanja sasvim legitimna.

– Kao sin predsednika, o čijoj bezbednosti računa vode Kobre, a njih plaćaju građani, Danilo Vučić je dužan da istrpi i veći deo pažnje i veći deo kritike javnosti nego privatna lica – ističe Gligorijević.

Ona dodaje da sa 24 godine niko nije dete, pa ni sin predsednika Srbije.

– I meni sad već muka od tog narativa o „malom Danilu“. Dalje, on definitivno jeste i to podvlačim: jeste javna ličnost. Kao sin predsednika, o čijoj bezbednosti računa vode Kobre, a njih plaćaju građani, Danilo Vučić je dužan da istrpi i veći deo pažnje i veći deo kritike javnosti nego privatna lica – kaže naša sagovornica.

Kako dodaje, ako njegov otac neće da se o njemu piše neka obavi razgovor s njim, pa neka reše to među sobom, a ne da ceo jedan deo medijske scene trpi napade jer postavlja legitimna pitanja.

– U celom svetu su deca čelnika država pod okom javnosti: preispituju se poslovi sina Džoa Bajdena, Trampove dece (pa i zetova), a imamo slične slučajeve i u bližem okruženju. Ispade da je Vučiću danas teže nego kralju Čarlsu, čiji se sin baš danas, 10. januara, samo još na naslovnoj strani Timočke krimi revije nije pojavio jer je objavio memoare – zaključuje Jovana Gligorijević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend