27. jul 2018.

Stefan Cvetković: Štrajkujem glađu i žeđu na Jarinju

Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković izjavio je danas da je počeo štrajk glađu i žeđu na administrativnom prelazu Jarinje između Srbije i Kosova, jer mu srpska policija ne dozvoljava da pređe na teritoriju Kosova, gde se zaputio, kako je rekao, da bi dao izjavu Specijalnom tužilaštvu iz Prištine u vezi sa podacima koje navodno ima o ubistvu predsednika Grupe građana SDP Olivera Ivanovića i da bi gostovao u nekim kosovskim medijima.

On je najavio da će danas u 14 sati održati konferenciju za medije na Jarinju.

Cvetkoviću je nedavno ukinuta sudska zabrana napuštanja Bele Crkve, nakon čega se juče zaputio na Kosovo, ali su mu policajci sa srpske strane administrativnog prelaza kazali da ne može da predje na Kosovo, jer imaju „usmenu naredbu“ da mu to ne dozvole.

„Ne dozvoljavaju mi da se slobodno krećem i ja sam sinoć započeo štrajk gladju i žedju, od kojeg neću odustati. Kako je moguće da smem da se krećem po Srbiji, a ne mogu da predjem na Kosovo? Neka mi jasno i glasno onda saopšte da Kosovo nije deo Srbije“, kazao je Cvetković agenciji Beta.

Naveo je da je spavao na betonu, pored policijskog kontejnera, i dodao da su od jutros u dva navrata dolazile lekarske ekipe iz Raške, kako bi utvrdili njegovo zdravstveno stanje.

Stefanu Cvetkoviću bila je uvedena sudska zabrana napuštanja mesta boravišta, odnosno Bele Crkve, u okviru istrage u kojoj ga tužilaštvo tereti da je lažno prijavio sopstvenu otmicu.

Taj novinar bio je nestao 13. juna uveče, a 15. juna u rano popodne državni organi su saopštili da je Cvetković pronadjen.

Nakon toga, on je na konferenciji za novinare tvrdio da su ga otele tri osobe u Beloj Crkvi, od kojih su dve bile maskirane a jedna je pokazala „nešto poput policijske značke“. Tužilaštvo je nakon toga osumnjičilo Cvetkovića da je lažno prijavio otmicu.

Njemu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta Srbiju. Ta mera je još uvek na snazi.

Stefan Cvetković je i 2010. godine štrajkovao gladju više od 20 dana, tada kao nezavisni odbornik u Skupštini opštine Bela Crkva. Razlog za štrajk, kako je tada naveo, bile su navodne malverzacije lokalnih vlasti u tom gradu u Banatu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend