22. jul 2020.

Stefanović tužio Nova.rs: Moj otac nije trgovao oružjem

Ministar policije Nebojša Stefanović tužio je portal Nova.rs zbog navoda u tekstu "Pamtićemo Branka Stefanovića po aferi Krušik i torbi para", a u tužbi je navedeno da je u naslovu "spornog teksta" njegov otac "predstavljen kao učesnik velike afere u okviru koje se neosnovano spekulisalo o različitim mahinacijama i sukobima interesa". Stefanović tvrdi da se njegov otac nikad nije bavio trgovinom oružjem.

Foto: Medija centar Beograd

“Iako sama trgovina oružjem nije nezakonita kada se obavlja pod propisanim uslovima, kontekst u kom je ova informacija objavljena narušava sećanje na pokojnika, jer se isti predstavlja u svetlu afere ‘Krušik’, a pokojniku se pripisuje osobine koje nema i radnje koje nije preduzeo”, navodi se u tužbi.

Portal Nova.rs je u tekstu podsetio da je firma Branka Stefanovića “United BG” dobila dozvolu Ministarstva trgovine, uz prethodnu saglasnost MUP-a, da trguje oružjem, što je prethodno objavio NIN. Naveli smo i izjavu Nebojše Stefanovića da preduzeće u vlasništvu njegovog oca nije prodalo nijedan jedini metak. Podsetili smo i na objave BIRN-a da je Branko Stefanović, kao predstavnik fabrike GIM posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, što se videlo i iz priložene dokumentacije. Ime oca ministra policije našlo se i na zvaničnom zahtevu koji je firma GIM uputila državnoj fabrici Krušik radi pregleda robe.

Potom je BIRN objavio i zvaničan zahtev za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi navodi se da je Branko Stefanović “legal advisor” firme GIM, odnosno njen pravni savetnik. Ta kompanija je u dopisu ambasadi u Sarajevu od maja 2018. zatražila da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca, među kojima je naveden i Branko Stefanović.

Naš portal je podsetio i da je otac ministra policije u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja “Bereta” kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, kao i da je na taj poslovni put otišao sa članovima visoke delegacije MUP-a.

U tekstu o aferama u koje je bio umešan Branko Stefanović navodi se da se našao u centru pažnje javnosti nakon demoliranja hotela Šumadija, u martu 2019, a bivši vlasnik tog hotela Njegomir Kilibarda naveo je da su incidentu prethodili pregovori oko prodaje koje je vodio otac ministra policije i da mu je otac ministra policije nudio “da pomogne” oko isplate duga koji je imao, a da mu zauzvrat proda hotel, te da je u jednom trenutku utvrđena i cena.

Kilibarda je ispričao da je na treći sastanak Stefanović nosio ranac i da mu je rekao da je u njemu 300.000 evra, kao i da će kada potpiše dobiti pare. Prema njegovim rečima, dogovor je bio da mu Stefanović preko posrednika pozajmi taj novac, a da zauzvrat otkupi hotel za milion evra, ali je Kilibarda odustao kada mu je rečeno da ima rok od 72 sata da vrati novac, objavio je BIRN.

Portal Nova.rs objavio je i da je Branko Stefanović demantovao da je nudio 300.000 evra u zamenu za kupovinu hotela i da je govorio da će naći varijantu da ga spasi.

U tužbi se navodi da je otac ministra policije te informacije demantovao, te da nas to “nije sprečilo da neistinite informacije ponovo objavimo”.

Tužilac se takođe osvrće na navode Tužilaštva za organizovani kriminal, koje od decembra 2019. istražuje medijske navode o privilegovanju privatnih trgovaca oružjem pri kupovini naoružanja od fabrike Krušik. Kako su rekli u tom tužilaštvu, prikupljanje informacija nisu tražili od MUP-a zbog tvrdnji da je u određenim poslovima učestvovao Branko Stefanović, otac ministra policije.

U tužbi se navodi da je objavljivanjem napred navedenih informacija grubo povređeno sećanje na pokojnog Branka Stefanovića.

“Pokojni gospodin Stefanović se za života nije bavio mahinacijama koje mu se stavljaju na teret u objavljenom tekstu, nema nikakve veze sa aferom ‘Krušik’, nikada nije trgovao oružjem, niti je ikada nudio sumu od 300.000 evra u zamenu za kupovinu hotela. Objavljene informacije su neistinite, neproverene i prikupljene suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima. Ovo posebno važi za informacije koje su pribavljene iz Tužilaštav za organizovani kriminal”, piše u tužbi Nebojše Stefanovića.

Kako je navedeno, tekst je objavljen nedugo posle smrti Branka Stefanovića, u trenutku kada je cela njegova porodica bila u stanju šoka i žalosti zbog pretrpljenog gubitka.

Zbog povrede pijateta Nebojša Stefanović traži naknadu nematerijalne štete od 400.000 dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend