22. jul 2020.

Gosti N1: Presuda napadaču na novinara nova.rs dobra poruka o kažnjivosti

Napadač na Vojislava Milovančevića, novinara portala nova.rs, tokom protesta u Beogradu osuđen je na godinu dana kućnog zatvora. Milovančević je za N1 rekao da je zadovoljan što je napadač osuđen, ali da mu smeta što je to kazna kućnog zatvora. Dragana Bjelica i Veljko Milić, predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara slažu se da je dobro što je napadač na novinara brzo identifikovan i osuđen, uz ocenu da je time poslata jasna poruka da krivična dela na štetu novinara neće prolaziti nekažnjeno.

Vojislav Milovančević, foto: N1

„Zadovoljan sam što je ta osoba osuđena. Kućni zatvor je ono što mi smeta jer će napadač s vremena na vreme moći da izađe i popije piće s drugarima. To me boli jer je on mene namenski udario nekim predmetom u glavu. Pretpostavka je da je bokser, a s tim ne idete da bi mirno protestovali. To što je osuđen je poruka da ne možete tek tako da razbijate glavu novinarima i prođete nekažnjeno“, kazao je novinar nove.rs u Novom danu.

On najavljuje provatni parnični postupak protiv napadaa, „kako bi pravdu isterali do kraja“.

Dragana Bjelica iz UNS-a i predstavnica Stalne radne grupe za bezbednost novinara kaže da su u radnoj grupi zadovoljni što je identifikovana osoba iz mase, brzo pronađena i osuđena.

Ona ističe da se napadači na novinare brže identifikuju tamo gde postoje snimci.

Bjelica napominje da je Stalna radna grupa evidentirala 28 slučajeva napada na novinare, fotoreportere i snimatelje tokom protesta, policija je evidentirala 10 takvih slučajeva, tužilaštvo sedam, a u tri slučaja su pronađeni napadači. To su napadači na dopisništvo RTS-a u Novom Sadu, novinara N1 Petra Gajića i novinara portala nova.rs Vojislava Milovančevića.

Bjelica isitče da bi sledeći trebalo da se reši slučaj napada na novinara Agencije Beta Žikicu Stevanovića, koga je prema njenim rečima u dva navrata pretukla policija iako je imao i pokazao novinarsku akreditaciju i uzvikivao da je novinar.

Bjelica kaže da je Stevanović do sada tri puta dao izjavu u policiji, a sada se očekuje da se vidi šta će uraditi tužilaštvo, to jest Unutrašnja kontrola policije.

Advokat Veljko Milić kaže da su snimci sa protesta dragoceni jer pomažu i tužilaštvu i policiji prilikom identifikacije počinilaca.

Za presudu napadaču na novinara nova.rs napominje da je važno što je u ovom slučaju poslata jasna poruka javnosti da krivična dela na štetu novinara neće prolaziti nekažnjivo.

On dodaje da su iza nas godine kada su krivična dela na štetu novinara prolazila nekažnjivo, ali da se situacija promenila nabolje od 2017. godine kada je počela da radi Stalna radna grupa.

„Kao i svaka promena to ide polako, ali ne mogu reći da su stvari ostale kao ranije. Moram da ohrabrim novinare da koriste sve mehanizme. Neka krivična dela su takva da policija i tužilaštvo bez saradnje sa novinarom ne mogu da procesuiraju takva krivična dela“, objašnjava Milić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend