05. nov 2021.

Stevanović: Tužba Koluvije protiv KRIK-a ozbiljno zastrašivanje i pokušaj ućutkivanja

Tužba Predraga Koluvije, optuženog da je šef kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane, protiv KRIK-a jedan je u nizu opasnih pokušaja da se novinari ućutkaju i da građani ne dođu do važnih informacija, kaže za KRIK Ivana Stevanović, izvršna direktorka „Slavko Ćuruvija“ fondacije.

Ivana Stevanović (snimak ekrana, FoNet)

Stevanović kaže da nije tačno da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti jer je Koluviju opisao kao „optuženog narko-bosa“, kako to Koluvija tvrdi u tužbi.

„Ne vidim nikakvu naznaku kršenja prezumpcije nevinosti niti kršenja kodeksa ili bilo kog profesionalnog standarda u tome što je KRIK objavio jednu notornu činjenicu koje smo svi svesni – da je Koluvija optužen za šta je optužen.“

Ocenjuje da je tužba pokušaj zastrašivanja novinara da ne nastave da pišu o ovom slučaju.

„Mislim da tužba predstavlja jedno ozbiljno zastrašivanje i pokušaj ućutkivanja redakcije KRIK-a i svih ostalih novinara koji se usude da istražuju i objavljuju što nije u interesu različitih interesnih grupa i samog vrha vlasti“, navodi Stevanović.

Stevanović dodaje da je ovo nastavak kampanje koja je protiv KRIK-a započeta pre nekoliko meseci.

„Ovo je nastavak pritiska koji je vaša redakcija doživela zimus kada su iz svih oružja krenuli da pucaju, što iz tabloida, ali iz parlamenta i vrha vlasti. Ovo je ništa drugo do nastavak te kampanje.“

Predrag Koluvija tužio je KRIK i urednika Stevana Dojčinovića zbog vesti o suđenju u slučaju „Jovanjica“ u kojoj je nazvan „optuženi narko-bos“. On tvrdi da je KRIK ovim prekršio pretpostavku nevinosti i da nije vlasnik plantaže marihuane koja je pronađena na imanju njegove firme. Koluvija zahteva i da mu se zbog duševnih bolova isplati 400.000 dinara.

Urednik KRIK-a istakao je da očekuje da će Koluvija podneti još tužbi za tekstove koje je KRIK objavio nakon onog zbog kog je sada podneta tužba.

„Koluviju smo u vestima nazvali ‘optuženim narko-bosom’ jer je u optužnici jasno označen kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila veliku količinu marihuane“, kazao je Dojčinović i naveo da KRIK profesionalno izveštava o Koluviji, po ugledu na vodeće međunarodne medije.

Protiv Koluvije u toku su dva postupka – u jednom mu se sudi kao šefu kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu i u tom postupku suđenje je uveliko u toku. U drugom je optužen zajedno sa pripadnicima policije, BIA-e i VOA-e koji se terete da su pomagali Koluviji tako što su mu dostavljali poverljive informacije, specijalne policijske tablice i slično, ali i fizički čuvali imanje „Jovanjice”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend