02. nov 2021.

Koluvija tužio KRIK i urednika Dojčinovića

Predrag Koluvija, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane, podneo je tužbu protiv KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića jer je u vesti o suđenju nazvan „optuženi narko-bos“. Koluvija tvrdi da nije vlasnik plantaže marihuane i traži da mu se isplati 400.000 dinara na ime duševnih bolova. Dojčinović ističe da KRIK poštuje sve profesionalne standarde novinarstva i navodi da postoji mogućnost da će Koluvija podneti još tužbi kako bi izvršio pritisak na ovaj portal.

Predrag Koluvija (levo), Stevan Dojčinović (desno) (foto: KRIK/MC.rs)

Koluvija, vlasnik kompanije „Jovanjica“ na čijim je plantažama nađena velika količina droge, u tužbi tvrdi da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti izveštavajući sa suđenja.

„Predrag Koluvija nije optužen da je ‘narko-bos’, krivični zakonik ne poznaje ovo krivično delo, niko nema pravo da ga tako naziva pre pravosnažne presude!“, navodi se u tužbi. „Objavljivanjem ovakvih tvrdnji podstiče se mržnja prema tužiocu (Koluviji).“

Koluvija kaže da je zbog KRIK-ovih tekstova izgubio ugled u društvu, ali i među svojim komšijama, te da će mu trebati mnogo vremena da povrati reputaciju.

„Biće potrebne godine, možda i decenije, da svoje ime izgradi u poslovnom svetu, da u očima sveta ponovo bude viđen kao pionir organske hrane u Srbiji, a ne ‘narko bos’ i vlasnik ‘plantaže marihuane’, a ko zna koliko će vremena morati da prođe da komšije opet počnu da mu se javljaju kada ga negde sretnu?“, piše u Koluvijinoj tužbi.

Vest „Zakazan početak suđenja za ‘Jovanjicu 2‘“ zbog koje Koluvija tuži KRIK, objavljena je sredinom aprila ove godine.

On tvrdi i da ne postoji postupak koji se zove „Jovanjica 2“, mada to nije istina – u pitanju je postupak u kome su, osim njega, optuženi i radnici policije i obaveštajnih agencija. Ovaj postupak i sam Viši sud u Beogradu u rasporedima suđenja naziva „Jovanjica 2“.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović smatra da KRIK profesionalno izveštava o Koluviji, po ugledu na vodeće međunarodne medije.

„Koluviju smo u vestima nazvali ‘optuženim narko-bosom’ jer je u optužnici jasno označen kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila veliku količinu marihuane. To je verovatno najveća zaplena droge u Srbiji do sad. Vodeći svetski mediji, poput ‘Vašington posta’, ‘Gardijana’, agencije ‘Rojters’ u sličnim situacijama na isti način izveštavaju, odnosno na engleskom koriste izraze „accused narco boss“ ili „accused crime boss“ izveštavajući o glavnooptuženima u ključnim suđenjima za organizovani kriminal.“

Dojčinović očekuje da će stići još tužbi od Koluvije, kao i da je ovo pritisak na rad KRIK-a.

„Rok da se podnese tužba je šest meseci od objavljivanja teksta i zbog toga nas je Koluvija sada tužio za staru vest iz aprila. Nakon toga, objavili smo niz drugih vesti o njemu i pretpostavljam da će nas tužiti i zbog njih. Ovo je pritisak Koluvije na naš portal kojim verovatno želi da nas natera da odustanemo od daljeg izveštavanja i istraživanja slučaja ‘Jovanjica’”, objašnjava Dojčinović.

Koluvijina tužba stiže u vreme kada je ovaj optuženik pušten iz pritvora i kada je počeo da se javno obračunava sa policajcima koji su ga hapsili i, očigledno, i sa novinarima koji pišu o slučaju.

Koluvija je ubrzo nakon što je premešten iz pravog u kućni pritvor, dao intervju svom advokatu i uticajnom članu vladajućeg SNS-a Vladimiru Đukanoviću u kojem je napao policajce koji su ga hapsili.

Ono što je Koluvija tada pokrenuo, nastavili su taboidi, ali i predstavnici vlasti, dalje se obrušavajući na policajce koji su pre dve godine otkrili do sada najveću plantažu marihuane u Srbiji.

Advokat ovih policajaca Zdenko Tomanović izjavio je da im se crta meta na čelu i da su im životi ugroženi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend