03. nov 2021.

Koluvija „osetljiv“ na pisanje medija – ranije pretio, sada tuži

Predrag Koluvija, kome se sudi da je organizator kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane na imanju "Jovanjica", podneo je tužbu protiv istraživačke redakcije KRIK i njenog urednika Stevana Dojčinovića, jer je u vesti o suđenju nazvan "optuženi narko-bos". Koluvija u tužbi tvrdi da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti izveštavajući sa suđenja.

Predrag Koluvija (levo), Stevan Dojčinović (desno) (foto: KRIK/MC.rs)

Svoju duševnu bol Predrag Koluvija ceni sa 400 hiljada dinara i on ju je doživeo ne zato što je policija otkrila plantažu marihuane na imanju Jovanjica, niti što mu se zbog toga sudi, već zbog formulacije kojom je okarakterisan u pojedinim novinarskim izveštajima. „Optuženi narko-bos“ je sintagma koja, prema njegovom mišljenju, zaslužuje tužbu protiv KRIK-a.

„U samoj formulaciji jasno navodimo da je on optužen, ne tvrdimo da je on narko bos niti da je osuđen. i drugi vodeći svetski mediji poput Gardijana, Rojtersa i Vašington posta upravo koriste identičnu formulaciju ‘optuženi narko-bos’, samo što ona na engleskom zvuči accused narco boss ili crime boss“, kaže novinarka portala KRIK Bojana Jovanović.

Koluvija, između ostalog, u tužbi navodi i da nije vlasnik imanja Jovanjica i da je zbog KRIK-ovih tekstova izgubio ugled u društvu, ali i među svojim komšijama, te da će mu trebati mnogo vremena da povrati reputaciju.

„Biće potrebne godine, možda i decenije, da svoje ime izgradi u poslovnom svetu, da u očima sveta ponovo bude viđen kao pionir organske hrane u Srbiji, a ne ‘narko bos’ i vlasnik ‘plantaže marihuane’, a ko zna koliko će vremena morati da prođe da komšije opet počnu da mu se javljaju kada ga negde sretnu?“, piše u Koluvijinoj tužbi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da ovakva tužba predstavlja pritisak na novinare i način da se ućutkaju, ali i podvlače da je KRIK prilikom izveštavanja poštovao pretpostavku nevinosti optuženog.

„KRIK jasno u tom tekstu navodi da je u pitanju optuženi za to krivično delo. Jasno se naglašava koje je krivično delo u pitanju i iz samog teksta vi vidite da je to informisanje javnosti o samom toku suđenja i informacije koje se odnose na samo izveštavanje o suđenju“, navodi Marija Babić iz NUNS.

Koluviju, vlasnika imanja na kom je pronađena najveća plantaža marihuane u Evropi, i ranije je pogađalo kako novinari izveštavaju o njemu pa je iz pritvora po jednom od svojih advokata slao poruke, koje se najpreciznije mogu okarakterisati kao pretnje. Tako je bivšoj novinarki N1 Jeleni Zorić, koja je redovno izveštavala o slučaju Jovanjica poručio da „ko god se o Peđu ogrešio“ nije dobro prošao.

„Molim Vas budite precizni u izveštavanju, pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića“, rekao je tada Koluvijin branilac Svetislav Bojić.

U KRIK-u smatraju da je moguće da Koluvija podnese još tužbi kako bi izvršio pritisak na njihovu redakciju ne bi li odustali od daljeg izveštavanja i istraživanja slučaja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend