03. nov 2021.

Predložene oštrije kazne za napade na novinare u Crnoj Gori

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore je podržao predlog izmjena Krivičnog zakonika o pooštravanju kazni za napade na novinare.

Inicijativom devet nevladinih organizacija je predloženo uvođenje novih krivičnih djela – napad na novinara i sprečavanje novinara u obavljanju profesionalnog zadatka, kao i pooštravanje kazni za najteža krivična djela na štetu novinara.

Predloženo je da se ubistvo novinara prilikom vršenja profesionalnih zadataka tretira kao teško ubistvo, kao i kazne od tri mjeseca do tri godine za sprječavanje novinara u vršenju profesionalne radnje.

U inicijativi se navode i pooštrene kazne od jedne do osam godina zatvora, umjesto sadašnjih šest mjeseci do pet godina za nanošenje teških tjelesnih povreda novinara, maloljetnika, trudnih žena i službenih lica.

Na sjednici je saopšten stav Vlade da su predložene promjene u načelu prihvatljive, a konačnu odluku o izmjeni Krivičnog zakonika će nakon usaglašavanja teksta donijeti poslanici.

Novinarska udruženja i organizacije koje se bave medijima inicirale su ove izmjene u junu kako bi se obezbijedila veća krivično-pravna zaštita novinara i medijskih radnika, nakon što je u prvoj polovini godine zabilježeno čak 10 slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara.

Inicijativu su potpisali Akcija za ljudska prava, Sindikat medija Crne Gore, Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i “35mm”.

Usvajanje njihove inicijative na skupštinskom Odboru se poklopilo sa 2. novembrom, Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je tim povodom izjavio da očekuje od svih institucija da zajedničkim djelovanjem preveniraju nasrtaje na život i dostojanstvo novinara.

Istina o svim nerasvijetljenim zločinima u Crnoj Gori mora se saznati i pravda mora biti zadovoljena, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Iz Ambasade SAD u Crnoj Gori očekuju od vlasti da učine sve kako bi obezbijedili pravdu za sve novinare koji su bili mete zbog posla kojim se bave i dodaju da je slobodno, nezavisno novinarstvo krucijalno za demokratiju.

“Još čekamo razrješenje ubistva Duška Jovanovića i napada na Oliveru Lakić, i pozivamo relevantna tijela da pomognu rad komisije za praćenje tih istraga. Svi koji su učestvovali u tim zločinima moraju da odgovaraju”, navedeno je na Tviter nalogu Ambasade SAD.

Mreža Safe Journalists i Sindikat medija Crne Gore (SMCG) su poručili da je napad na novinare – napad na javni interes, uz ocjenu da na Zapadnom Balkanu postoji kultura njihovog nesankcionisanja.

Među primjerima navode slučaj ranjavanja istraživačke novinarke Olivere Lakić u Podgorici 2018, koji još nema sudski epilog, i pozivaju policije, tužilaštva i pravosuđa u regionu da sve slučajeve napada na novinare procesuiraju što je prije moguće.

U Crnoj Gori se u posljednjih 20 godina desilo preko 70 napada na novinare i imovinu medija, a ubistvo urednika lista Dan Duška Jovanovića 2004.godine još nije rasvijetljeno.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend