02. nov 2021.

BIRODI: Savet REM-a izbegava da utvrdi da Pink i RTS krše zakon

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je večeras da Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) „pravnom fintom“ izbegava utvrđivanje kršenja zakona televizije Pink i Radio televizije Srbije (RTS), pri praćenju aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

BIRODI je u saopštenju naveo i da mu još uvek nije dostavljena odluka Saveta REM-a.

„Savet REM-a je današnjom odlukom izbegao zakonsku obavezu da na upućene prijave (u skladu sa svojom metodologijom) utvrdi da li su pružaoci medijskih usluga RTS i TV PINK tokom izveštavanja o predsedniku Republike u centralnim informativnim emisijama od 1.9. do 30.9.2021. prekršili član 47. Zakona o elektronskim medijima“, naveo je BIRODI.

BIRODI je naveo da je njegov periodični monitoring medija pokazao da stepen pozitivnog predstavljanja predsednika Srbije u dnevnicima RTS (86 odsto) i Pinka (94 odsto) predstavlja način izveštavanja koji „pre liči na reklamiranje, a ne izveštavanje“.

Objašnjava se da je zato REM-u upućena prijavu da shodno svojoj obavezi i metodologiji utvrdi da li prekšen član 47 u delu objektivnosti i potpunosti informisanja.

„Umesto precizne analize medijskog izveštavanja dva navedena pružaoca medijskih usluga koja bi potvrdila ili demantovala nalaze BIRODI-a, Savet REM-a se opredelio za pravnu fintu kako bi izbegao analizu“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da se Savet REM-a tom prilikom pozvao na stav da „prekomerno pozitivno predstavljanje“ nije zakonska kategorija i da nemaju obavezu da pokrenu postupak.

„Ovim odgovorom Savet REM-a je pokazao da nema metodologiju koja prati poštovanje člana 47 odnosno da ne želi da se stara o primeni bazičnog zakona u oblasti elektronskih medija“, naveo je bIRODI.

Dodaje se i da je „prepozitivno izveštavanje pružaoca medijskih usluga o nekom akteru pokazatelj neobjektivnog i nepotpunog informisanja, odnosno indikacija da se krši Zakon o elektronskim medijima, član 47“.

„Ovakav odgovor može biti indikativan i kada je u pitanju (ne)spremnost REM-a da analizira izveštavanja medija tokom izbornog perioda gde je merenje tonaliteta izveštavanja (pozitivan, neutralan i negativan) preuzeta i potpisana obaveza na oba koloseka“, dodao je BIRODI.

BIRODI je najavio da će po dobijanju zvaničnog odgovora, pokrenuti adekvatne sudske postupke u borbi da se u Srbiji uspostavi monitoring medija, koji je propisala kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Objašnjeno je da „to znači merenje i vremena zastupljenosti i tonaliteta izveštavanja“.

Prethodno je Savet REM saopštio da je odbacio prijave BIRODI-ja u vezi sa „prepozitivnim izveštavanjem o predsedniku Srbije u centralnim informativnim emisijama televizije Pink i RTS.

„Odlučujući po prijavi, Savet je utvrdio da nema mesta pokretanju postupka iz razloga što pozitivno izveštavanje o političkim temama u određenom vremenskom periodu, samo po sebi ne predstavlja osnov za povredu obaveza“, navodi se u saopštenju.

Objašnjava se, u saopštenju predsednice Saveta REM Olivere Zekić, i da „prekomerno pozitivno izveštavanje nije zakonska kategorija“.

Ističe se i da nije, bilo kojim članom Zakona, a ne samo citiranim, „propisano koliko je i u kojoj meri dozvoljeno, ili nije, izveštavati o bilo kom predstavniku izvršne vlasti, pa i predsedniku Republike“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend