13. mar 2021.

Subotić tužio novinarku KRIK-a i OCCRP u Švajcarskoj

Kontroverzni biznismen Stanko Subotić tužio je u Švajcarskoj novinarku KRIK-a Draganu Pećo, međunarodnu novinarsku mrežu Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) kao i njihovog urednika Drua Salivena zbog priče koju su o njemu KRIK i OCCRP objavili pre više od dve godine. 

Tužba Stanka Subotića sudu u Ženevi podneta je zbog priče iz oktobra 2018. godine u kojoj su KRIK i OCCRP otkrili da će ovaj kontroverzni biznismen ostvariti veliki profit od proširenja beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“.

Novinari su za ovu tužbu saznali nedavno. Kada su Subotiću prošlog meseca poslali pitanja u vezi sa pričom o tome da je prodao avio kompaniju kumu predsednika Srbije Nikoli Petroviću, on nam nije poslao odgovore, ali nas je obavestio da je podneo tužbu.

„Ne vidimo osnova za ovu tužbu. Gospodin Subotić nikada nije odgovarao na naša pitanja niti je tražio bilo kakve konkretne ispravke u pričama koje smo objavili o njemu. Ostajemo pri svom izveštavanju“, rekao je Dru Salivan, urednik i jedan od osnivača OCCRP-ja.

„OCCRP i KRIK su među retkim medijima koji izveštavaju o Subotiću koji trenutno poslovno jača u Srbiji. Iako bi voleo da svet i njegovi novi poslovni partneri zaborave na njegove veze sa organizovanim kriminalom, mislimo da interes javnosti zahteva da on i dalje bude pod lupom medija”, kaže Salivan. „Neće nas zastrašiti ovim neutemeljenim tužbama.“

U isto vreme se u Srbiji vodi kampanja tabloida protiv nagrađivanog glavnog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, koji je i regionalni urednik OCCRP-ja. Mediji bliski predsedniku Vučiću ga optužuju opasnim neistinama da ima veze sa srpskim organizovanim kriminalnim grupama.

Subotić, koji je pre finansijske krize 2008. bio među 100 najbogatijih ljudi u Centralnoj i Istočnoj Evropi, tvrdi da je priča OCCRP-a i KRIK-a iz 2018. objavljena u okviru medijske kampanje koja se vodi protiv njega jer je bio protivnik bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

„Već više od 15 godina gospodin Stanko Subotić je žrtva medijske kampanje klevetanja bez premca koju su organizovale mafijaške mreže, tajne službe i korumpirani političari“, tvrdi se u tužbi, dodajući da su OCCRP i KRIK deo te kampanje.

„Gospodin Subotić nema dokaza za ove lažne tvrdnje”, kaže Salivan.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend