13. mar 2021.

NDNV, NUNS, Asocijacija medija, AOM i Lokal pres izašli iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Novinarska i medijska udruženja danas su istupila iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji

Kraj radne grupe koju je osnovala Vlada Srbije (foto: Cenzolovka)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ danas su istupili iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji, kaže se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Iako su pomenuta udruženja, kako navode, pokazala ozbiljnu nameru da se kroz učešće u radu te grupe unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, očigledno je da predstavnici institucija u toj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom, ističe se u saopštenju i dodaje:

„Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije Krika iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive.

Napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega.

Zbog gore navedenih razloga Upravni odbori pet udruženja ne vide više nikakvu svrhu učešća u ovoj radnoj grupi.

Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni.

Udruženja će bez obzira na neaktivnost nadležnih, nastaviti svim svojim kapacitetima da radi na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim stručne i psihološke podrške, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi“, kaže se u saopštenju koje su potpisali NUNS, NDNV, AOM, Lokal pres i Asocijacia medija.

Podsećamo da je juče Slavko Ćuruvija fondacija objavila da izlazi iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

„Da je postojala iskrena namera da se unapredi bezbednost novinara u Srbiji, Vlada Srbije je imala priliku da obustavi hajke koje se iz njenih redova i uz njenu podršku vode protiv redakcija čiji rad nije po volji stranke na vlasti. Naprotiv, od formiranja Radne grupe, broj pritisaka i pretnji novinarima je u porastu“, navela je Slavko Ćuruvija fondacija u obrazloženju svoje odluke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend