16. mar 2021.

Udruženja traže reakcije tužilaštva, REM-a i Narodne skupštine zbog napada na novinare

Na konferenciji ispred Narodne skupštine Srbije, koju su organizovala novinarska i medijska udruženja NUNS, NDNV, Asocijacija medija, AOM, Lokal pres i Slavko Ćuruvija fondacija, zatraženo je da se povodom napada na novinare redakcije KRIK izjasni Republičko javno tužilaštvo (RJT), te su zatražili i razgovor sa međunarodnim institucijama u Srbiji.

Foto: Cenzolovka, Perica Gunjić

Govoreći u ime tih udruženja i Slavko Ćuruvija fondacije, koji su iz protesta pre nekoliko dana napustili Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić pozvao je RJT da se izjasni o tome da li se protiv nekoga iz redakcije KRIK-a vodi postupak.

Bodrožić je zatražio i da se Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izjasni o širenju dezinformacija na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, posebno na Televiziji Pink.

Bodrožić: Ne reaguju ni nezavisne ni državne institucije

Među zajedničkim zahtevima koje je pročitao Bodrožić je i onaj upućen kolegijumu Skupštine Srbije da osudi zloupotrebu skupštinske govornice za napade na novinare, a javne servise Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine pozvao je da izveštavaju o urušavanju slobode medija u Srbiji.

Govoreći o eventualnom protestu, Bodrožić je rekao da su zasad odustali od te ideje zbog strožih epidemioloških mera, ali da će se o protestu razmišljati ako se nastavi sa napadima.

Najavio je zato zajedničku kampanju na društvenim mrežama i razgovore sa međunarodnim organizacijama u Srbiji.

O razlozima za napuštanje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Bodrožić je kazao da ta radna grupa nije osudila napade na KRIK. Rekao je i da se razmišlja o napuštanju i druge radne grupe, te dodao da vlast nije spremna da učini sve da bi mediji bili slobodni.

O napadima na KRIK nisu se oglasile ni nezavisne ni državne institucije, dok su se poslanici potrudili da kriminalizuju novinare, rekao je Bodrožić i zahvalio se organizacijama koje su podržale KRIK.

 

Dojčinović: Pet godina napada na KRIK

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović istakao je da je njegova redakcija već nedelju dana pod napadima provladinih medija, za koje je rekao da su „glasnogovornici vlasti“.

„Oni nas svrstavaju, bez ikakvih dokaza, da smo deo neke kriminalne grupe, a razlog tome je to što godinama pišemo o vezi između Beluvukove grupe i vrha vlasti. Sada, kada vlast hoće da hapsi tu grupu i želi da izbriše prošlost sa tom grupom, pokušavaju da odbrane sebe optužujući nas. KRIK je od osnivanja konstantno pod napadima provladinih medija“, rekao je Dojčinović.

On je kazao da napadi na KRIK traju već pet godina i da je zbog toga redakcija tužila neke novine i dobila ih na sudu, ali da je ovo najopasniji napad do sada jer se KRIK povezuje sa jednim od kriminalnih klanova koji su u ratu.

Više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama svojih izdanja za 10. mart navode da Belivuk sarađuje s portalom KRIK – da je to njegov „privatni medij“, s kojim ima „tajni dil“.

 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend