24. feb 2021.

Svetske organizacije o presudi za paljenje Jovanovićeve kuće: Važan simbol pravde i početak isceljenja srpskog društva

Komitet za zaštitu novinara o presudi Dragoljubu Simonoviću: Važan korak za sprečavanje eventualnih budućih napada na novinare. Međunarodni novinarski institut: Presuda važan simbol pravde. Reporteri bez granica: Početak isceljenja bolesti od koje pati srpsko društvo

Milan Jovanović u spaljenoj kući 12. 12. 2018. (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Vodeće međunarodne organizacije koje se bave bezbednošću novinara i slobodom medija juče su pozdravile presudu u slučaju paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) navodi da je u pitanju „važan korak“ kojim se sprečavaju eventualni budući napadi, Međunarodni novinarski institut (IPI) smatra da je presuda „važan simbol pravde“, dok Reporteri bez granica (RSF) u presudi vide početak „isceljenja“ bolesti od koje pati srpsko društvo.

Said: Snažan signal da zločini neće ostati nekažnjeni

„Pozdravljamo vest da je sud u Srbiji osudio osobu odgovornu za napad iz 2018. godine tokom koga je zapaljena kuća istraživačkog novinara Milana Jovanovića“, rekla je Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ za Evropu i Centralnu Aziju, pozivajući se na lokalne izvore i agencijske izveštaje.

„Suprotstavljanje nekažnjivosti ovakvih dela važan je korak za sprečavanje budućih napada“, rekla je Said.

Ona je u presudi videla i poruku kojom vlasti Srbije šalju „snažan signal“ da zločini protiv novinara neće ostati nekažnjeni u zemlji, u kojoj, prema njenoj oceni, „pretnje, zastrašivanje i nasilje nad novinarima nisu nepoznanica“.

U detaljnom osvrtu na presudu i ono što joj je prethodilo, Međunarodni novinarski institut (IPI), organizacija koja predstavlja vodeće urednike i medijske radnike, podseća da je u pitanju bilo „maratonsko suđenje“ koje je ocenjeno kao „važan korak“ u borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, dok je sama presuda ocenjena kao „simbol pravde“ i „dugoočekivana pobeda“.

„Nadamo se da će ove presude koje ustanovljavaju krivicu predstavljati prekretnicu za slobodu medija u Srbiji“, rekao je Skot Grifen, zamenik direktora Međunarodnog novinarskog instituta, dodavši kako u Srbiji ovakve vrste napada i zastrašivanje novinara „previše često“ prolaze nekažnjeno.

Prema njegovom mišljenju, ovaj slučaj predstavlja primer efikasne saradnje vlasti i pravnog sistema, što je rezultiralo brzom identifikacijom i procesuiranjem počinilaca.

Međunarodni novinarski institut i Komitet za zaštitu novinara podsećaju u izjavama na činjenicu da je Dragoljub Simonović bivši predsednik Opštine Grocka, ali i visoki funkcioner u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, te da je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i tri meseca.

Obe organizacije navode i detalje napada, uključujući i činjenicu da je „od dima ošamućenom Jovanoviću“ supruga Jela Deljanin pomogla da se izvuče kroz prozor (IPI), te da su nakon bekstva „posmatrali kako se njihova celokupna imovina, uključujući i automobil, uništava“ (CPJ).

Međunarodni novinarski institut još podseća da su dokazi u istrazi brzo prikupljeni i da je optužnica podignuta „u rekordnom roku“, te da je nakon toga usledilo „maratonsko, dvogodišnje suđenje“ obeleženo odlaganjima i čestim opstrukcijama od strane advokata odbrane.

Delor (RBG): Početak kraja bolesti

Ubrzo nakon što je presuda objavljena, na Tviteru se sa ličnog profila oglasio generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Delor. U prvom od dva tvita Delor je podsetio na značaj presude, objavivši fotografiju spaljene kuće Milana Jovanovića.

U drugom tvitu Delor je objavio fotografiju svog sastanka sa predsednikom Vučićem iz 2019. godine tokom koga je, između ostalog, tema bila i suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića.

Prema objavi na Tviteru, Delor je nekažnjivost zločina nad novinarima nazvao „srpskom bolešću“ koju se predsednik Vučić „angažovao da izleči“ tokom sastanka 2019, dok je samu sudsku odluku označio kao „početak kraja“ bolesti.

Delor je završio porukom kako sada treba da „uslede osude napada na novinare iz devedesetih“.

IPI: PRILIKA DA SE DOĐE DO NOVIH PRESUDA

U izjavi za javnost, Međunarodni novinarski institut osvrnuo se i na rad nove vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, rekavši kako ona sad ima priliku da nastavi uspešan rad tako što će „obezbediti da se dođe do sličnih presuda onima koji žele da ućutkaju izveštavanje o zločinima i korupciji u Srbiji“.

Prema Međunarodnom novinarskom institutu, „povećan broj izveštaja o pretnjama, pojačana saradnja između novinarskih grupa i predstavnika države i rigorozne istrage od strane organa reda biće od vitalnog značaja da bi se osigurala efikasnost Radne grupe i nastavak njenog napretka koji je danas postignut“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend