16. nov 2022.

Svi optuženi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića bili su uračunljivi

Ponovljeno suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića danas je nastavljeno vrlo kratkim ročištem na kome je sudski veštak psihijatar praktično odbacio pokušaj jednog od optuženih da se brani neuračunljivošću.

Dragoljub Simonović (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Do narednog ročišta, zakazanog za 14. decembar, sudija Luka Pantelić odlučiće da li će ponovo biti saslušavani svedoci, pre svega vatrogasac i veštaci građevinske, komisione i električarske struke, ili će samo biti pročitana njihova svedočenja sa suđenja od pre dve godine.

Od ove odluke zavisiće da li suđenje, konačno posle četiri godine, ulazi u završnicu, odnosno iznošenje završnih reči tužioca i odbrane.

„Svedok i veštaci su se već izjasnili. Ponovno ispitivanje bi vodilo odugovlačenju sudskog postupka”, rekao je sudija Pantelić pozivajući se na predlog tužioca Predraga Milovanovića da se ova svedočenja samo pročitaju i tako ponovljeno suđenje skrati za nekoliko ročišta.

Sudija je rekao i da odbrana ima pravo žalbe na tužiočev predlog, a sud će konačnu odluku doneti do narednog ročišta.

Na današnje svedočenje psihijatra dr Svetislava Miškovića niko nije ima nikakvu primedbu. Svedok je pozvan da veštači da li je trećeoptuženi Igor Novaković bio u stanju uračunljivosti kada je na zahtev drugooptuženog policajca Vladimira Mihailovića pronašao i angažovao Aleksandra Marinkovića da baci „Molotovljev koktel” na kuću i garažu novinara.

Da podsetimo, četvrtooptuženi Aleksandar Marinković je i dalje u bekstvu i očigledno je da policija ništa aktivno ne radi da ga pronađe.

Iako je okrivljeni Novaković tvrdio da, nakon smrti svog oca i pošto je uzimao lekove za smirenje, nije bio uračunljiv, psihijatar je zaključio da se u njegovim postupcima koji su doveli do paljenja kuće novinara Milana Jovanovića više radi o trajnom karakteru okrivljenog („to je stanje, a ne bolest”), kao i da nema „psihotične manifestacije”.

„Njegove sposobnosti i upravljanje postupcima bile su smanjene, ali ne bitno. Pošto nije konstatovana duševna poremećenost i zavisnost od lekova i alkohola, nije određena mera obaveznog lečenja”, zaključio je psihijatar i rekao da je okrivljeni „emocionalno nestabilan” tip ličnosti, graničnog tipa, i pojasnio da je u pitanju „snižena tolerancija na frustraciju”, ali ne i duševna bolest.

Ovo ročište će novinar Cenzolovke pamtiti i po tome što se prvookrivljeni Dragoljub Simonović danas nudio za intervju Cenzolovci, koju je do sada, zajedno sa svojim advokatima, javno optuživao da je deo nekakve šire, politički motivisane, zavere protiv njega.

Dragoljub Simonović, bivši značajan funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i predsednik Opštine Grocka, optužen je da je naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića koji je kritički o njemu pisao i istraživao korupciju u Grockoj. Simonović je, prema optužnici, angažovao policajca Vladimira Mihailovića, a ovaj Igora Novakovića da pronađu nekog da „zaplaši” novinara. Novaković je angažovao Aleksandra Marinkovića, koji je u noći 12. decembra 2018. godine bacio „Molotovljev koktel” na garažu i kuću i malo je falilo da tako ubije novinara i njegovu suprugu koji su spavali u kući.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend