10. mar 2018.

Tomić kažnjen zbog Hasanbegovića i intervjua u NIN-u

Pisac Ante Tomić je osuđen da plati kaznu od 4.000 evra bivšem hrvatskom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, jer mu je naneo duševni bol pošto je u članku u beogradskom nedeljniku NIN koristio termine kao što su retard, nemoguće biće, ustaški klaun, politički minotaur, ideološki jednorog, slaboumni zagrebački musliman i bednik.

Tomićev članak „Jadi političkog minotaura“ je objavljen u januaru 2016. godine, navodi Jutarnji list.

Hasanbegović je izjavio da je uznemirujuće i bez presedana povezivati političko delovanje sa njegovom verskom pripadnošću.

Povređeni su mi ljudski, intelektualni i verski integritet, jer sam kvalifikovan kao slaboumni zagrebački musliman i retard. Osećaj uznemirenosti se proširio na suprugu i decu, kojima su osobe dobacivale poštapalice iz teksta. Prekinuo sam odlazak u kafiće u koje sam zalazio, gde se poštuju lik i delo Tomića, rekao je Hasanbegović.

Tomić je izjavio da je tekst „teška manjinska priča“, zbog čega je nije objavio u Hrvatskoj, već u „beogradskom tjedniku koji se kod nas ne čita i ima beznačajan tiraž“.

Odgovaralo mi je da članak bude neprimećen, postao je vidljiv zahvaljujući Hasanbegoviću. On kaže da su mu napadi političkih neistomišljenika doneli korist, a mislim da je tako doživeo i ovaj tekst, rekao je Tomić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend