21. jan 2022.

Tužilac Milovanović vraćen na suđenje Dragoljubu Simonoviću. Milan Jovanović: Sad sam siguran da će on izgurati slučaj do kraja

Državno veće tužilaca (DVT) odlučilo je danas da se zameniku javnog tužioca Predragu Milovanoviću omogući da zastupa optužnicu na ponovljenom suđenju bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici koje optužnica tereti da su učestvovali u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića.

Tužilac Predrag Milovanović (foto: Cenzolovka, Perica Gunjić)

Optužnicu u slučaju protiv Dragoljuba Simonovića i ostalih zastupaće u ponovljenom suđenju dvojica tužilaca: Predrag Milovanović i Ivan Duzlevski, koji je zastupao optužnicu u izdvojenom suđenju protiv Igora Novakovića.

Tužilac Milovanović, koji je mimo svoje volje, nakon prošlogodišnjeg izbora za člana Državnog veća tužilaca, sklonjen sa tog predmeta, ponovo će moći da aktivno učestvuje u predmetu do koga mu je izuzetno profesionalno i lično stalo. Medijska zajednica je takođe, zbog poverenja koje je tužilac Milovanović zadobio, zahtevala da se on vrati kao tužilac u ovom značajnom predmetu. U kratkom razgovoru za Cenzolovku tužilac Predrag Milovanović potvrdio je danas da je ova odluka doneta na telefonskoj sednici članova DVT i rekao da je veoma zadovoljan glasanjem.

Novinar Milan Jovanović saznao je od Cenzolovke za povratak Milovanovića na suđenje i prva reakcija je bila da „ova dobra vest uliva poverenje i nadu“.

„Sad sam siguran da će Milovanović izgurati slučaj do kraja. On je najbolje upoznat sa celim predmetom, zna svaki detalj jer je, zajedno sa policijom, vodio istragu. Nadam se da će predmet dovesti uspešno do kraja“, rekao je Milan Jovanović za Cenzolovku.

U saopštenju DVT kaže se da je današnja odluka prosleđena Drugom osnovnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje, kao i da ih je ovo tužilaštvo obavestilo da će „Milovanović biti pozvan da se pridruži zameniku javnog tužioca Ivanu Duzlevskom u daljem radu na tom predmetu“.

Povratak tužioca Predraga Milovanovića na suđenje Dragoljubu Simonoviću značajno je i zato što se time uklanja sumnja da Dragoljub Simonović ima neki nedozvoljeni uticaj na ceo postupak. Jer, da podsetimo, Simonović je na samom početku suđenja pretio tužiocu da se „može dogoditi da on više ne bude tužilac“. Nakon odluke DVT o vraćanju Milovanovića, na ovu sumnju je stavljena tačka.

Drugi osnovni sud u Beogradu zakazao je početak ponovljenog suđenja u ovom predmetu za 24. februar u 10 sati. U predmetu će suditi novi sudija Luka Pantelić.

Dragoljub Simonović se tereti da je ostale optužene podstrekavao da zapale imovinu novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine. Prvostepenom presudom Simonović, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni su na 12 i po godina zatvora, ali je Apelacioni sud presudu krajem prošle godine ukinuo iz proceduralnih razloga i vratio je prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend