22. jan 2022.

Šolak za MSNBC: Šezdeset odsto građana Srbije živi Matriks

Osnivač United Grupe Dragan Šolak izjavio je za televizijsku mrežu MSNBC da je "situacija sa slobodom govora i slobodom medija u Srbiji vrlo ozbiljna". "Mislim da najbliže što možemo objasniti ovo je da pomenemo Matriks, svi smo gledali film. Mislim da 60 odsto populacije nažalost živi Matriks, gde svaka informacija koja im dolazi je vrlo kontrolisana, dolazi iz jednog izvora, žive u svetu gde podaci koje dobiju i osećaj koji im ostane nakon što ih edukuje televizija ili radio ili digitalni mediji, ili novine je potpuno lažan. Vrlo je teško u toj situaciji se probiti sa glasom o tome šta se zaista dešava", kaže on.

Kako je rekao Šolak za MSNBC, „situacija sa slobodom govora i slobodom medija u Srbiji je vrlo ozbiljna i nažalost postaje gora svakim danom“.

„Imamo režim koji vodi predsednik Aleksandar Vučić, koji je bio ministar propagande u vreme Slobodana Miloševića i očigledno učio poslednjih 20 godina da bude spreman za ove nove suptilne radnje protiv slobode štampe. Imamo oko 2.000 medija u Srbiji, od kojih možda 12 mogu da se nazovu nezavisnim“, kaže on.

Dodaje da „najveći reach ima kablovski kanal kome pristup ima 40 odsto populacije“.

MSNBC navodi rezultate tromesečnog istraživanja srpskih televizija, čiji su izvor BIRODI i NYT, koji pokazuju da je predsednik Aleksandar Vučić bio zastupljen više od 44 sata 87 odsto pozitivno, dok je vodeća opoziciona partija bila zastupljena tri sata i 83 odsto negativno.

„Mislim da najbliže što možemo objasniti ovo je da pomenemo Matriks, svi smo gledali film. Mislim da 60 odsto populacije nažalost živi Matriks, gde svaka informacija koja im dolazi je vrlo kontrolisana, dolazi iz jednog izvora, žive u svetu gde podaci koje dobiju i osećaj koji im ostane nakon što ih edukuje televizija ili radio ili digitalni mediji, ili novine je potpuno lažan. Vrlo je teško u toj situaciji se probiti sa glasom o tome šta se zaista dešava“, kaže on.

Očigledno je, dodaje, da imamo vladu i parlament koji je praktično jednopartijski.

„U Evropi samo Belorusija ima takav parlament. Strašno je šta može da se desi kada imamo zemlje i režime koji potpuno kontrolišu misli svog naroda. Ako ne dobijemo pomoć međunarodne zajednice, ako nema podsticaja da se otvori medijsko okruženje i da se dozvoli profesionalnim novinarima da rade svoj posao, mislim da nas očekuju lažni izbori“, rekao je Šolak.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend