18. sep 2023.

Tužilaštvo sedam meseci nije maklo s mesta, krivi policiju dok RTS privatnim produkcijama sada daje više novca i plaća i proviziju

Istraga tužilaštva o poslovanju Radio-televizije Srbije otvorena posle otkrića Pištaljke koje su mediji nazvali „aferom godine” nije se pomakla s mesta ni sedam meseci kasnije, jer Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije dobilo izveštaj policije, saznaje Pištaljka.

Za to vreme, ohrabreno ćutanjem tužilaštva i policije, rukovodstvo javnog medijskog servisa odobrava budžete za nove sezone kvizova i emisija u privatnoj produkciji koji su veći nego što su bili. Iz dokumenata u koje je Pištaljka imala uvid, vidi se da RTS jednoj od tih privatnih produkcija – „Filmingu“ – koju angažuje za poslove koji bi sam trebalo da radi, osim milionskog budžeta, ljudstva, tehnike i studija, plaća i desetine hiljada evra na ime provizije. O kakvoj se proviziji radi, od nadležnih u RTS-u se, kao i obično, ne može dobiti objašnjenje.

Kao što urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Vladimir Kecmanović ranije nije mogao da govori na pitanja o jednom od najvećih projekata u svojoj redakciji – seriji „Pupin” – jer za to „nije odgovoran“, kao što tadašnja urednica Zabavnog programa Olivera Kovačević nije znala da je urednica jedne od najgledanijih emisija javnog servisa „Šarenice” preprodavala priloge iz te emisije Turističkoj organizaciji Srbije, tako sada direktorka produkcije Biljana Carević, kako je objasnila, nije nadležna da odgovara na pitanja o provizijama koje se isplaćuju spoljnim producentskim kućama.

„Obaveštavam Vas da sam isključivo nadležna za svoju (RTS) produkciju TV emisija, u smislu realizacije projekata sopstvenim kadrovskim i tehničkim resursima”, navela je Carević u odgovoru za Pištaljku.

Da se provizija isplaćuje ne samo „Filmingu”, firmi koja prodaje kviz „Stigni me ako znaš“, već svim produkcijama rekao nam je predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček. Ni on nije znao da objasni šta te provizije predstavljaju.

Ono što se za sada zna je da je za „Stigni me ako znaš“, najskuplji kviz na javnom servisu, RTS odobrio novu sezonu u koju će uložiti više nego prošle sezone. Ukupna ulaganja RTS-a u novu sezonu ovog kviza, prema ugovoru koji je sa „Filmingom” potpisan u aprilu, iznose 722.459 evra neto, odnosno 24.912 evra neto po epizodi, dok je prošle sezone cena bila 698.742 evra neto, odnosno po epizodi 24.094 evra neto.

Kako se navodi u ugovorima iz prošle i ove godine, RTS „Filmingu” za ovaj kviz pored novca, daje i tehničke kapacitete i radnike, koji zajedno čine ukupno ulaganje javnog servisa za emitovanje ovog kviza. Prošle godine, RTS je prema aneksu ugovora „Filmingu” isplatio 601.806 evra neto i obezbedio svoje kapacitete u iznosu od 96.936 evra.

Kako prošle godine „Filming“ nije uspeo da obezbedi svu tehniku – LED ekrane i LED tube – na šta se ugovorom obavezao, pa je RTS to uradio umesto njih, novčana davanja javnog servisa ovoj privatnoj produkciji su se smanjila, a nenovčana povećala.

Ove godine, RTS je za oko 60.000 evra uvećao svoja nenovčana davanja u vidu tehnike i zaposlenih, te se obavezao da će dati na raspolaganje još i studio, LED ekrane, kombije, producenta, urednika, voditelja, reditelja, garderoberku, šminkerku, ton majstore, montere, kamermane, tehničko vođstvo, audio-tehničara, direktora fotografije, dizajnera svetla, rasvetljivače, sekretaricu režije, kontrolu kamere, operatere video-zida, vođu ekipe rasvete, spremačice, vozača kombija, obezbeđenje i druge svoje resurse.

Ova svoja ulaganja RTS je procenio na 156.557 evra, kako se navodi u ugovoru za novu sezonu, i obavezao se da će privatnoj produkciji pored toga da plati još 565.901 evro neto.

U novčano izdvajanje RTS-a za emitovanje kviza „Stigni me ako znaš”, prema kalkulaciji troškova, spada i „provizija producentske kuće” koja RTS košta 28.868 evra. Zašto RTS plaća proviziju „Filmingu” i šta ona podrazumeva, nismo uspeli da saznamo ni od supervizora serijala Aleksandre Petrović ni supervizora produkcije Slavice Nikolić, ali ni od direktorke Poslovne jedinice Produkcija Biljane Carević.

Nova sezona kviza „Potera” koji producira „Adrenalin”, u vlasništvu firme „Two rivers” Srđana Šapera, a koju vodi novinar Jovan Memedović, počela je sa prikazivanjem na javnom servisu, dok će se nova sezona emisije „Sasvim prirodno”, čiji je Memedović autor, a koju realizuje privatna produkcija „Monte video”, uskoro emitovati. Za tu emisiju RTS je u ovoj godini odobrio 148.260 evra, a za kviz „Potera” 706.608 evra.

Mediji su u julu pisali da je Memedović zbog angažovanja u kvizu „Potera” dao otkaz na RTS-u, u skladu sa Etičkim kodeksom javnog servisa koji je Upravni odbor doneo u decembru prošle godine, a prema kome zaposleni RTS-a ne mogu da rade kao voditelji spoljnih produkcija.

Podsetimo, predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček podneo je krivičnu prijavu protiv Dragana Bujoševića i drugih odgovornih lica u RTS-u, pošto je Pištaljka pisala da je javni servis godinama budžetirao emisiju „Jedan dobar dan”, iako se ona nije prikazivala.

Kako smo saznali iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, oni su 14. februara ove godine poslali nalog policiji da ispita navode iz kriivčne prijave, da bi tek u julu policiji poslali urgenciju. Kako izveštaj policije tužilaštvo nije dobilo ni nakon urgencije, za Pištaljku su rekli da će je uputiti ponovo „narednih dana”.

„Konkretno, naloženo je da se od RTS-a prikupi sva dokumentacija neophodna za provere – ugovori o radu za prijavljena lica, pravilnik o sistematizaciji poslova ili drugi sličan akt, svi zapisnici sa sednica Upravnog odbora RTS-a i drugih organa upravljanja nadležnih za postupanje u konkretnom slučaju, zatim dokumentacija koja se odnosi na proizvodnju emisije „Jedan dobar dan”, izveštaji odgovornih lica nadležnih poslovnih jedinica RTS-a sačinjeni u vezi sa ovom emisijom koje se spominju u krivičnoj prijavi, kao i sva druga dokumentacija koja se odnosi na predmetni slučaj”, navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend