14. mar 2023.

Klanšček u autorskom tektu za RTS: Nije jasno šta je cilj obimnog teksta kojim javni servis nije dematovao „nijednu jedinu činjenicu“

Predsednik Upravnog odbora Radiotelevizije Srbije (RTS) Branislav Klanšček ukazao je danas, u autorskom tektu na sajtu RTS, da nije jasno šta je cilj obimnog teksta na 60 strana kojim javni servis nije dematovao „nijednu jedinu činjenicu“ koja je navedena na portalu Pištaljka o angažovanju spoljnih produkcija.

Snimak ekrana, TV Grand

„Čitav tekst je neuspeli pokušaj pravdanja kroz manipulaciju činjenicama, zamenama tezai neprimerenim poređenjima. Takođe, kontradiktornosti su neizbežne u tekstu RTS, pa se u delu koji je pisala Služba za odnose s javnošću navodi da dok tužioci za organizovani kriminal rade svoj posao, RTS neće komentarisati predmet istrage, a onda usledi 60 strana teksta“, naveo je Klanščak.

Poseban deo teksta, s podnaslovom „Odgovor RTS-a na optužbe predsednika UO Branislava Klanščeka da proizvodimo samo tri emisije“, napisala je Služba za odnose s javnošću, vodeći se onom narodnom – „statistika moja dika, što poželiš to naslika“, dodao je predsednik UO RTS.

Klanščak je naveo delove iz odgovora u kojem se tvrdi da RTS proizvodi 170, odnosno 130 emisija bez Informativnog programa, ukazujući da to možda i jeste tako ako se saberu svi programi i kablovski kanali.

„Koliko RTS zaista proizvodi, možda je bolje posmatrati kroz podatak službe finansija RTS da je u 2021. godini RTS za svoj program potrošila 40,3 miliona evra, od čega su 32,2 miliona otišla spoljnim i nezavisnim produkcijama, a samo za 8,1 milion evra programa je proizvela RTS“, predočio je Klanščak.

On dodaje da u odgovoru na 60 strana „RTS nije demantovala ni angažovanje voditelja i autora zaposlenih u RTS u spoljnim produkcijama, već je to pravdao time da su oni birani na kastinzima, što zaista ne znam zašto bi bilo važno za interese RTS“.

Klanščak je ponovio da su spoljne produkcije potpuno legalan i legitiman način proizvodnje programa i da nema ništa protiv da se angažuju, kada je to zaista neophodno.

„Suštinsko pitanje na koje niko na 60 strana nije odgovorio je zašto radnici RTS dobijaju radne naloge da rade za spoljne produkcije u radno vreme u studiju RTS, sa tehnikom RTS. Ovaj nesrećni tekst na 60 strana samo potvrđuje nedostatak argumenata, jer da ih je bilo, sve bi se moglo ispričati na tri strane“, smatra on.

„Možda nije srpski ćutati, ali je izgleda srpski ne potpisati se“, zaključio je Klanščak.

Javni servis je prošle nedelje uputio odgovor portalu Pištaljka na tekst koji je objavljen 10. februara pod naslovom „Vaše pravo da platite sve“ o angažovanju spoljnih produkcija.

Pištaljka je odgovor RTS objavila 10. marta i navela da “ da se na 60 strana ne opovrgava nijedan navod iz njihovg teksta“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend