13. jul 2017.

Tužilaštvo za Insajder: Učinjeno sve da svedoci na suđenju za ubistvo Ćuruvije budu bezbedni

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije obeležila su odbijanja nekih od ključnih svedoka da odgovaraju na pitanja tvrdeći da im zbog toga mogla biti ugrožena bezbednost. Kako su navodili, prećeno im je kako bi odustali od svedočenja. Istraga o tim navodima je delimično završena i u međuvremenu je učinjeno sve da se obezbedi sigurnost svedocima, rečeno je Insajderu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Podsetimo da su trojica svedoka na suđenju tvrdili da im je prećeno. Reč je Miloradu Ulemeku, osuđenom bivšem komendantu JSO, kao i o Milošu i Aleksandru Simoviću, članovima Zemunskog klana. Sva trojica nalaze se u zatvoru na odsluženju najdužih zakonskih kazni, a na suđenju za ubistvo Ćuruvije prvi put su se pojavili kao svedoci i morali su da govore istinu.

„O nalazima istrage o pretnjama svedocima obavešteno je sudsko veće i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i preduzete su sve mere kako bi im se osigurala puna bezbednost“, navodi se u odgovoru tužilaštva Insajderu.

Istraga prema navodima tužilaštva delimično je završena, „jer su određena lica nedostupna organima gonjenja i procesuiranja u Srbiji“.

U Tužilaštvu nisu želeli da preciziraju o kojim licima se radi.

Podsetimo, prvookrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije Miroslav Kurak i danas je u bekstvu i nedostupan pravosudnim organima Srbije.

Ulemek i braća Simović: Pretnje kako bi odustali od svedočenja

Ulemek je na suđenju za ubistvo Ćuruvije prvo odbio da odgovara na pitanja tužilaca o razgovorima s nekadašnjim vođom Zemunskog klana Dušanom Spasojevićem o Romiću i Kuraku niti o tome da li je Zemunski klan hteo da ih likvidira.

Na pitanje tužioca da li mu prete, Milorad Ulemek je rekao da mu prete poslednjih 15 godina, nakon čega je dodao da oko toga Tužilaštvo „ne treba da brine jer će on to sam rešiti“.

U nastavku svedočenja Ulemek je precizirao da mu je prećeno kako bi odustao od svedočenja u tom slučaju, ali nije naveo ko mu je pretio.

Na pitanje okrivljenog Ratka Romića da li mu je on pretio, Ulemek je odgovorio da direktno nije, odnosno da možda jeste a možda nije. Na Romićevo pitanje da li mu je Miroslav Kurak pretio, Ulemek je odgovorio da ne zna: „Ne znam. Nije se predstavio, a ko je koga slao, to ćemo da vidimo“.

[povezaneprice]

Miloš Simović je odbio da odgovara na bilo čija pitanja u postupku, rekavši da se plaši za svoju porodicu.

“Moj brat i ja smo dobijali pretnje preko naših porodica da odustanemo od ovog svedočenja. Ne znam ko nam je pretio”, rekao je Simović.

Milošev brat Aleksandar Simović odbio je da svedoči. On je već na pitanje sudije da li ostaje pri iskazu koji je dao kada i njegov brat 10. januara 2014, rekao: „Ne mogu da se izjasnim po tom pitanju. Danas ne mogu da svedočim u ovom procesu.“

On je rekao da ne želi da dovodi svoju porodicu u problem svedočenjem na sudu. 

ŽALBA TUŽILAŠTVA NA ODLUKU O KUĆNOM PRITVORU RADONJIĆU I ROMIĆU

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je žalbu na odluku da se dvojica optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije prebace iz zatvorskog u kućni pritvor.  Specijalni sud je pre nedelju dana odlučio da Milana Radonjića bivšeg šefa beogradskog DB-a i Ratka Romića bivšeg glavnog obaveštajnog inspektora u Drugoj upravi resora prebaci u kućni pritvor uz elektronski nadzor. Apelacioni sud, još nije primio žalbu, a po pravilu taj sud o žalbama na pritvor odlučuje u roku od dva tri dana.

Nakon što žalba na rešenje o kućnom pritvoru za dvojicu opruženih za ubistvo Slavka Ćuruvije stigne u Apelacioni sud, veće tog suda može da potvrdi odluku, vrati na ponovno odlučivanje ili da preinači rešenje Specijalnog suda.

Radonjić i Romić bili su u pritvorskoj jednici u Specijalnom sudu od 13. januara 2014. godine.

Na odluku o prebacivanju Radonjića i Romića u kućni pritvor burno su reagovali i Fondacija Slavko Ćuruvija u Komisija za istraživanje ubistva novinara nakon čijeg je formiranja, posle 15 godina, podignuta optužnica za ubistvo Ćuruvije.

U saopštenju Fondacija je podsetila da je reč o osobama koje su optužene za krivično delo teškog ubistva, te da u tim okolnostima kućni pritvor uz elektronsku kontrolu može izgledati kao davanje neprimerenih privilegija.

Komisija za istraživanje ubistava novinara izrazila je duboku zabrinutost zbog odluke sudskog veća.

“I laicima je jasno da je odluka da se dvojica optuženih puste u kućni pritvor sa nanogicom višestruko sporna i sa stanovišta zakonitosti i sa stanovišta zdravorazumske logike” navela je Komisija, podsećajući da je prvooptuženi Miroslav Kurak i danas u bekstvu.  „Veće je, na taj način, omogućilo optuženima da dalju odbranu dogovaraju u odnosu na dokaze koji još uvek nisu izvedeni”, navodi Komisija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend