25. jan 2019.

Uhapšen predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović

Kako Cenzolovka nezvanično saznaje, danas je uhapšen Dragoljub Simonović, predsednik Opštine Grocka. Njega su, zajedno sa još nekoliko osoba, oko 15 časova policajci u civilu uhapsili u jednom restoranu u Grockoj.

Milan Jovanović ispred svoje spaljene kuće u Vrčinu (foto: Cenzolovka / Perica Gunjić)

Kako je Insajderu potvrđeno u Drugom osnovnom tužilaštvu, Simonović je uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinara potala Žig info Milana Jovanovića, zbog čega mu je određeno zadržavanje.

Jovanović, kome je 12. decembra prošle godine spaljena kuća u Vrčinu, Simonovića je direktno optužio kao glavnog nalogodavca tog zločina zbog tekstova koje je Jovanović na portalu Žig info objavio o korupciji, kriminalu i malverzacijama opštinskim novcem tokom gasifikacije ove opštine, kao i u drugim slučajevima.

Jovanović je tada naveo da je i ranije dobijao pretnje, da su opštinske inspekcije htele da mu sruše kuću, da su mu inspektori na osnovu lažnih naloga isključili vodu i kanalizaciju, kao i da je nalogodavac u svim tim slučajevima bio upravo Simonović.

U međuvremenu, 31. decembra, Dragoljub Simonović, koga je Srpska napredna stranka izabrala na mesto predsednika opštine, podneo je tužbu protiv Željka Matorčevića, urednika portala Žig Info, kao i Milana Jovanovića zbog uvreda.

Drugi osnovni sud u Beogradu je 15. januara odbacio ovu tužbu.

Matorčević je u Grockoj fizički napadnut u oktobru, posle čega je završio u bolnici.

JOVANOVIĆ: KONAČNO SVETLO NA KRAJU TUNELA

„Posle sedam godina borbe, pisanja i podnošenja prijava, konačno svetlo na kraju tunela. Osećam se zadovoljno što je došlo do hapšenja“, izjavio je za Cenzolovku Milan Jovanović.

Vučić: Nasilje će biti najoštrije kažnjeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras ovu informaciju.

„Policija je uhapsila i zadržala predsednika Opštine Grocka i člana Glavnog odbora SNS Dragoljuba Simonovića u vezi sa slučajem novinara Milana Jovanovića“, rekao je Vučić.

„Partijska knjižica nikoga neće zaštititi od odgovornosti, novinari će biti zaštićeni, svidelo se to nekome ili ne, a nasilje će biti najoštrije kažnjeno“, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare, po povratku iz Davosa, prenosi B92.

„Niko nema pravo da dira novinare, nasilje će biti najstrože kažnjeno. Ovo je poruka svima na lokalnom nivou, da nasilje neće biti tolerisano. Više neće biti nekažnjivosti političara, jednom ćemo da prekinemo taj začarani krug“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je ovo važan dan i da „pokazuje svu našu odlučnost“.

„Naš je posao da kaznimo nalogodavce, posvetićemo se pravdi i vraćanju kontrole u ruke naroda. Niko ne može da bude bahat, da preti, ubija, tuče ljude“, zaključio je Vučić. On je podsetio da je 12. decembra prošle godine došlo do požara na putničkom vozilu mercedes u vlasništvu supruge Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, koje je bilo parkirano u garaži, pa se požar proširio na garažu i prizemlje.

Uzete su sve informacije i izjave od Milana i njegove supruge i on je istakao da kao jedini razlog napada na njega vidi afere o kojima je pisao u vezi sa Simonovićem i njemu bliskim ljudima.

Vučić je naveo da je u paljenje kuće Jovanovića bio umešan i policajac koji je razgovarao sa Simonovićem, a potom posredovao u angažovanju počinilaca.

„Obećano mu je 1.500 evra, Simonović mu nije dao, pa je policajac morao da da svojih 1.000 evra za izvršenje, ali je ćutao ‘zbog zapošljavanja u Grockoj'“, rekao je Vučić.

Policija je 18. decembra uhapsila neposrednog izvršioca Miroslava Marinkovića koji je priznao da je počinio to krivično delo, a tri dana kasnije je uhapšen organizator Igor Novaković, kao i Bojana Šijaški Cvetković koja je Marinkovića dovezla na lice mesta i posle hapšenja priznala je izvršenje krivičnog dela.

Vučić je naveo da je policajac preneo nalog Novakoviću, a ovaj potom angažovao izvršioce. Predsednik Srbije je naveo da su krivicu priznali policajac, organizatori i izvršioci.

Predsednik SNS-a je rekao da će narednih dana ići u Grocku da „uspostavi kontakt“ sa ljudima.

„Ići ćemo u Grocku da vidimo da li ta opština može da funkcioniše, ako ne, neko drugi će da formira vlast ili ćemo ići na izbore u opštini Grocka“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će se uskoro pokazati da više neće biti nekažnjivosti političara ni iz sadašnje vlasti niti iz bivše vlasti.

„Jednom ćemo da prekinemo to vrzino kolo, taj začarani krug u kojem vrana vrani oči ne vadi. Prekinućemo ga tako što će svi biti jednaki pred zakonom i niko neće biti zaštićen zato što je političar bilo koje boje ili ima bilo čiju partijsku knjižicu“, rekao je Vučić.

Reakcije OEBS-a i Reportera bez granica

Arlem Desir, predstavnik OSCE za slobodu medija pozdravio je hapšenje predsednika opštine Grocka povodom slučaja paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, prenosi B92.

“Pohvaljujem čvrst stav predsednika Vučića u tome da će novinari da budu zaštićeni i da će nasilje nad njima da bude kažnjeno“, naveo je on na Tviteru.

Na Tviteru je reagovao i generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Deloar.

“Reporteri bez granica pozdravljaju hapšenje predsednika opštine Grocka, člana SNS, koji je osumnjičen da je nalogodavac napada na istraživačkog novinara Milana Jovanovića 12. decembra. Ove nedelje je Aleksandar Vučić nam je dao garancije oko istrage“, naveo je Deloar.

1 komentar za: “Uhapšen predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović

  1. mila

    Podstrekivanje paljenja kuće???…a to što su pucali da ljudi ne iziđu iz vatre-nikom ništa….

    26. јан 2019. at 12:19

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend