11. jun 2019.

United Media: Hardingov izveštaj učvrstio poslovanje N1

United Media svoje poslovanje zasniva na činjenicama, istini i poštovanju zakona. U ovom trenuku u toku je novi talas orkestrirane kampanje koja ima za cilj pokušaj diskreditacije i istrebljenje malo preostalih medija u Srbiji koji se profesionalno bave svojim poslom.

United Media i N1 nikada ne reaguju na pisanja opskurnih web sajtova, poput portala Antidot, koji su kreirani ciljano, da bi širili laži i spinove i koji su zbog toga registrovani na lažnim ili nepostojećim adresama, pa im je nemoguće uručiti sudske pozive. Kako su se, međutim, u novi talas kampanje i širenje neistina ponovo uključili i državni funkcioneri pronoseći ih na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, prinuđeni smo da reagujemo, a potom i da pokrenemo sudske postupke.

N1 je nezavisna televizija koja od prvog dana ima čvrstu i identičnu uređivačku politiku u čijem središtu su: činjenice, kritičko izveštavanje i javni interes. U svim istraživanjima N1 je lider objektivnosti među televizijama. Odlučnost vlasti, koja nije u stanju da prihvati kritiku i koncept nezavisnih medija, da na svaki način uguši N1, ide dotle da svojim porukama na moćnim nacionalnim medijima direktno dovodi u opasnost bezbednost novinara N1.

Uprkos konstantnoj kampanju čiji je cilj disciplinovanje i eliminacija nezavisnih medija, kao i krajem devedesetih u vreme važenja tadašnjeg zakona o informisanju, N1 nema nameru da menja svoju uređivačku politiku. Ona će ostati otvorena za sve političke opcije i nezavisna, kako od vlasti, tako i od predstavnika opozicije. Jedan od osnivača N1 bio je Brent Sadler koji uživa naše veliko poštovanje. O razlozima njegovog odlaska nećemo se oglašavati osim ako sam Brent Sadler ne bude insistirao na tome.

U vezi sa takozvanim Hardingovim izveštajem, United Media saopštava da ništa od onoga što je objavljeno u tabloidima i na portalima nije tačno osim ponekog imena. O izveštaju govore i citiraju se osobe koje nikada nisu imale uvid u njega niti znaju ko je i zbog čega naručio izveštaj i kakve su bile reakcije onih tela za koje je izveštaj urađen.

Sve što je objavljeno je netačno – od sleda događaja do sadržaja izveštaja. To apsolutno dokazuje činjenica da u celoj kampanji nije citiran niko ko zaista jeste imao uvid u izveštaj. O njemu govore ljudi koji i u ovoj prilici, kao i osvedočeno mnogo puta do sad, služe kao kreatori i repetitori laži i spinova. Tehnika je uvek identična: laži se ciljano kreiraju u jednom centru, a onda se posredstvom mreže kontrolisanih medija distribuiraju i prenose. Potom se na njih pozivaju državni funkcioneri.

Ovo su činjenice: Hardingov izveštaj je urađen za potrebe članova Boarda United Grupe i United Medie i u potpunosti je odgovorio na sva pitanja koja je Board postavio pred autora. Izveštaj je radni materijal napisan za članove Boarda i nikada nije postojala namera da bude objavljen i da postane javni dokument. Njegov sadržaj je takav da je učvrstio podršku radu N1 u sva tri centra – Beogradu, Sarajevu i Zagrebu – od strane članova Boarda i shareholdersa United Grupe.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend