20. jan 2018.

UNS: Ako NBS ne zabranjuje kredite medijima i udruženjima, neka zabrani bankama da ih nezakonito uskraćuju

Udruženje novinara Srbije (UNS), povodom jučerašnje tvrdnje Narodne banke Srbije (NBS) da nije zabranila bankama da daju kredite medijima, poziva nacionalnu banku da utvrdi ko je odgovoran za to što poslovne banke diskriminišu novinare, medije i udruženja građana i ne dozvoli takvu praksu.

S obzirom na to je NBS dužna da kontroliše da li poslovne banke rade u skladu sa propisima, UNS je spreman da joj dostavi činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da veliki broj banaka diskriminiše medije, novinare i civilni sektor.

UNS ima dokaze da pojedine poslovne banke ne poštuju zakonsku obavezu da se prilikom odobravanja kredita isključivo rukovode „finansijskim stanjem dužnika – pravnog lica, odnosno kreditnom sposobnošću dužnika – fizičkog lica, kao i vrednošću i pravnom sigurnošću njegove kreditne zaštite“, a na koju se poziva NBS u svom saopštenju.

UNS žali što NBS nije našla za shodno da proveri navode o kojima je UNS pisao još u oktobru prošle godine.

UNS poziva nacionalnu banku da proveri poslovanje makar onih banaka za koje je Udruženje utvrdilo da bez zakonskog osnova ne odobravaju kredite novinarima, medijima i udruženjima građana, a to su Rajfajzen, Vojvođanska i Inteza banka.

UNS podseća da se povodom ovog problema obratio i Zaštitniku građana kojem je u decembru poslao dokaze o diskriminaciji, ali on još uvek nije zvanično odgovorio.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend