12. avg 2018.

NBS i dalje podržava diskriminaciju udruženja građana

Narodna banka Srbije (NBS) utvrdila je da Rajfajzen banka nije postupila „u skladu sa dobrom poslovnom praksom“ prilikom odbijanja da odobri kredit Udruženju novinara Srbije (UNS). U odgovoru na pritužbu UNS-a NBS-u zbog diskriminatorskog postupanja Rajfajzen banke, centralna banka je navela da je Rajfajzen banka, „mogla UNS da obavesti da je izvesno da mu neće odobriti kredit“, što je ova banka uradila tek dva meseca nakon što je UNS-u dostavila i plan otplate kredita.

Podsetimo, UNS je u junu 2017. godine zatražio kredit od Rajfajzen banke, što je ona odbila sa obrazloženjem da je „poslovnom politikom banke odlučeno da se delatnost udruženja do daljnjeg kreditno ne finansira“.

Zbog diskriminacije i višemesečnog odugovlačenja od strane Rajfajzen banke UNS je pretrpeo veliku materijalnu štetu jer nije na vreme završio namensku rekonstrukciju poslovnog prostora za dogovorenog zakupca, koji je zbog kašnjenja odustao od zakupa.

Da je Rajfajzen banka, i pored diskriminacije, postupila u skladu sa dobrom poslovnom praksom, UNS bi na vreme zatražio kredit od druge banke, kao što je i učinio kasnije, i ne bi pretrpeo veliku štetu.

UNS je Rajfajzen banci uputio prigovor i ukazao joj na nezakonito i diskriminatorsko postupanje, a osim njoj pritužbom se obratio i NBS, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitniku građana.

Rajfajzen banka, izjašnjavajući se o pritužbi UNS-a, obavestila je NBS da se u obavljanju kreditnih poslova pridržava akta „Kreditna politika“ koji propisuje  ograničenje kreditiranja neprofitnih organizacija, kao i udruženja građana“, pa su te organizacije „isključene iz kreditnog portfolija“.

Inače, „Kreditna politika“, kako navodi Rajfajzen banka, stupila je na snagu februara 2017. godine. Uprkos tome, NBS je godinu dana nakon toga UNS-u odgovorila da „prema raspoloživim podacima u portfolijima banaka nisu prisutna nikakva ograničenja u odobravanju kredita udruženjima građana i medijima“.

„Očigledno je da NBS ne poštuje princip jedinstva pravnog poretka, odnosno da, osim finansijskih poštuje i zakone koji garantuju ustavna prava i ravnopravnost građana, kao što je Zakon o zabrani od diskriminacije. Na žalost, Narodna banka, ni godinu dana nakon što je Rajfajzen banka donela svoj diskriminatorski akt ‘Kreditna politika’ ‘nije imala saznanja’ o takvom internom propisu ove banke, ali joj to očigledno ni dan danas ne smeta. UNS ne spori pravo banke da odlučuje kome će dati kredit, a kome ne, ali itekako spori pravo bilo kome, pa i banci, da finansijske usluge uskrati nekome na osnovu oblika organizovanja, bez ocene kreditne sposobnosti“, kaže generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

U pritužbi NBS UNS je istakao da ga je Rajfajzen banka diskriminisala isključivo zbog oblika organizovanja, odnosno zato što je registrovan kao udruženje građana, o čemu nema ni reči u odgovoru Narodne banke Srbije.

UNS je u pritužbi naveo i da Rajfajzen banka diskriminiše bez ocene kriterijuma, i da, bez pokretanja zvaničnih procedura i provera, posle dva meseca čekanja odbija zahtev samo zbog ličnog svojstva, odnosno oblika organizovanja podnosioca zahteva, što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o zaštiti od diskriminacije, Zakonom o bankama.

UNS je podsetio i da je kredite kod ove banke do sada podizao nekoliko puta, sve ih je na vreme i uredno vraćao, kao i da je vrednost UNS-ove imovine skoro 60 puta veća od iznosa traženog kredita.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend