12. sep 2018.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Rajfajzen banka diskriminiše udruženja građana

Rajfajzen banka je, odlukom da ne odobri kredit Udruženju novinara Srbije (UNS), sa obrazloženjem da „ne odobrava kredite udruženjima građana“, povredila Zakon o zabrani diskriminacije, navodi se u mišljenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković poslatog UNS-u.

Podsetimo, UNS se u maju obratio Poverenici zbog diskriminatorne politike Rajfajzen banke koja prošle godine nije odobrila kredit UNS-u, sa obrazloženjem da je „poslovnom politikom banke odlučeno da se delatnost udruženja do daljnjeg kreditno ne finansira“.

Poverenica u mišljenju navodi da je banka „nije imala opravdane razloge za nejednako postupanje“ prema UNS-u u odnosu na druge, i da je „postupak banke bio isključivo zasnovan na pretpostavci da sva udruženja građana imaju nestabilne prihode“, i da je „njihovo imovno stanje takvo da ne mogu da koriste na ravnopravan način kao i ostala pravna lica kreditne usluge banke“.

„Rajfajzen banka nije dokazala da njena odluka u odnosu na podnosioca pritužbe ima objektivno i razumno opravdanje, jer nije dokazala da je procenjivala finansijsko stanje i kreditnu sposobnost pojedinačnog udruženja građana, te na taj način ovakvo postupanje nije opravdano“, ističe Poverenica.

Poverenica je u mišljenju navela da je Rajfajzen banka „neopravdano napravila razlikovanje“ i naložila joj da preduzme sve neophodne mere kako bi se omogućilo udruženjima građana da ravnopravno sa drugim fizičkim licima koriste bankarske usluge Rajfajzen banke.

Takođe, ona je u preporuci banci istakla i da „ubuduće, u svojim internim aktima i drugim odlukama koje donosi, kao i u okviru obavljanja drugih poslova iz svoje nadležnosti, ne krši antidiskriminacione propise“.

„Potrebno je da Rajfajzen banka obavesti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o sproveđenju ove preporuke,u roku od 30 dana“, piše dalje Poverenica i dodaje da će, ukoliko ova banka ne postupi po preporuci, biti doneto rešenje o izricanju mere opomene protiv kojeg nije dopuštena žalba, a ukoliko se i ovo rešenje ne sprovede ona će moći „obavestiti javnost preko sredstva javnog informisanja“.

Podsetimo, UNS je Rajfazen banci zbog deskriminatorne politike uputio prigovor, ukazao joj na nezakonito i diskriminatorno postupanje. Osim banci i Poverenici, UNS se ranije obratio i Zaštitniku građana, ali i Narodnoj banci Srbije (NBS).

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović kaže da „nažalost, oholost Raifaizen banke i većine poslovnih banaka prema civilnom sektoru, medijima i građanima nije jedina nevolja“.

„Glavni problem je ponašanje Narodne banke Srbije koja podržava otvorenu diskriminaiju koju sprovodi većina banaka. Kada smo pre godinu dana Narodnoj banci ukazali da većina banaka diskriminiše civilni sektor i medije oni su tvrdili da im takvi slučajevi ‘nisu poznati’. Dostavili smo im dokaze, ali i dalje ćute. O postupanju Nardne banke mora da se povede ozbiljna skupštinska rasprava“, rekao je Brajović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend