12. sep 2018.

Poljske novine izašle sa praznom naslovnom stranom

Poljski dnevni listovi objavili su otvoreno pismo poslanicima Evropskog parlamenta, a deo vodećih novina, kao Gazeta viborča, Žečpospolita ili Djenjik Gazeta pravna, izašli su s praznom naslovnom stranom kao apel da se spreče digitalni giganti kao Gugl ili Fejsbuk da zarađuju besplatno koristeći sadržaje i vesti tradicionalnih medija.

„Simbolično praznom naslovnom stranom želimo da vam ukažemo na problem pljačke novinarskih sadržaja koju sprovode internet kolosi“, stoji na praznoj naslovnoj strani Djenjika Gazete pravne.

U otvorenom pismu evroposlanicima vodeći poljski dnevni listovi apeluju da 12. septembra glasaju za član 11 nove direktive EU po kome bi se uvela prava srodna autorskom pravu za slučajeve kada internet kolosi ubiru pare za reklame prenoseći linkove ili kratke sadržaje medija, a po novoj direktivi morali bi izvesnu nadoknadu da isplate novinama, časopisima i novinskim agencija čiji je članak ili vest.

„Član 11 ima presudan značaj za zaštitu slobodne, profesionalne, nezavisne štampe u članicama EU. Glavni američki tehonološki akteri eksploatišu besplatno medijske sadržaje i jačaju svoj dominantni položaj na tržištu digitalnih reklama i kontrolišu 70 odsto njegove vrednosti. Prihodi od korišćenja medijskih sadržaja moraju da idu onima koji ih finansiraju i stvaraju“, stoji u otvorenom pismu evroposlanicima.

Poljski dnevni listovi upozorili su takođe da takvo stanje smanjuje kvalitet sadržaja sve siromašnijih tradicionalnih medija a pogoduje i širenju lažnih vesti i dezinformacija.

„Evropa ne može da dozvoli sebi gubitak suvereniteta kao posledice slabljenja uloge štampe u demokratskoj debati“, stoji u otvorenom pismu poljskih listova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend