12. sep 2018.

Serena Vilijams: Karikaturista odbacuje tvrdnje o rasizmu

Karikaturista iz Australije stao je u odbranu svog crteža Serene Vilijams na Ju Es Openu, pošto je slika nakon što je postala viralna iskritikovana zbog rasizma i seksizma.

Mark Najt je nacrtao Serenu Vilijams kako skače na polomljen reket koji se nalazi pored cucle za bebe. Kritičari kažu da je on na ovom crtežu upotrebio rasistički stereotip.

Karikaturista je odbacio tvrdnje da je reč o rasizmu, rekavši da je nameravao da prikaže samo teniserkino „neprimereno ponašanje“.

Pojedini kritičari kažu i da je Najt „pobeleo“ japansku teniserku Naomi Osaku.

Vilijams je izazvala veliki broj reakcija ponašanjem za vreme meča protiv Osake, od koje je gubila, kada je optužila sudiju za seksizam i nazvala ga „lopovom“.

Najtova karikatura je objavljena u najčitanijim australijskim novinama Herald San u ponedeljak i prikazuje izliv besa Serene Vilijams. Nacrtan je i sudija kako pita japansku teniserku da li može da dozvoli Sereni da pobedi.

Sam karikaturista, kao i urednik lista Dejmon Džonston brane crtež, negirajući da su rasistički i seksistički.

„Loše ponašanje legendarne teniseke je s pravom izrugano… Mark ima potpunu podršku svih“, napisao je Džonston na Tviteru.

Ali kritičari, među njima i Dž.K. Rouling, porede crtež sa ranijim karikaturama Afroamerikanaca.

Neki na društvenim mrežama ukazuju i na prikaz Osake, kao belkinje sa plavom kosom.

Nacionalna asocijacija crnih novinara u SAD-u je objavila da je crtež „odvratan na mnogo nivoa“.

„Ne samo da odiše rasističkim, seksističkim karikaturma obe žene, već i bespotrebno prikazuje Vilijams kao pripadnicu samboa“, navodi se u saopštenju.

Dečija knjiga iz 1899. godine Priča o malom crnom Sambou, sadržala je pogrdne rasne prikaze – poput likova sa debelim crvenim usnama.

Najt kaže da „mu nisu poznate te karikature i period“, rekavši u utorak da je „svet poludeo“.

„Karikatura je samo prikaz Serene u trenucima besa. To je jednostavno to“, izjavio je za Australijsku nacionalnu korporaciju.

Najt je je takođe odbacio i komentare da ne bi na isti način nacrtao muškarca. Kao dokaz, na Tviteru je objavio najnoviji crtež tenisera Nika Kiriosa.

Rasizam u australijskim stripovima

Jedan sociolog kaže za BBC da je Najt iskoristio „žanr koji ima dugu rasističku istoriju“.

„Autori možda čak ni ne shvataju da su njihovi okviri sveta oblikovani istorijom rasizma u Australiji“, kaže profesor Endru Jakuobovič sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju.

Kaže da mnoge karikature u Australiji tradicionalno prikazuju preterane fizičke karakteristike manjinskih grupa, uključujući i autohtone Australijance, da bi izazvali reakcije, kao što je humor.

Najt je inače prošlog meseca optužen za rasizam, zbog crteža na kojima se vide borbe u podzemnoj železnici Melburna, ukazujući na raspravu o afro-australijskim uličnim bandama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend