26. jun 2023.

UNS se pridružio inicijativi Evropske federacije novinara o zabrani špijuniranja novinara

Savet Evropske unije (SEU) prihvatio je Evropski akt o slobodi medija (EMFA), zakon kojim se propisuje i da je nadzor nad novinarima dozvoljen u slučajevima kada se sumnja da je ugrožena nacionalna bezbednost pojedinih država. Udruženje novinara Srbije (UNS) pridružilo se inicijativi Evropske federacije novinara (EFJ) i zajedno sa još 64 članice ove organizacije uputilo je SEU otvoreno pismo kojim se izražava zabrinutost zbog ovog izuzetka.

Iako je cilj EMFA bilo da se zaštite novinari i njihovi izvori od nadzora i političkog uplitanja, članom četiri Nacrta Evropskog akta o slobodi medija, kako se navodi u otvorenom pismu, ne samo da se pravi izuzetak od zabrane razvijanja špijunskog softvera koji bi naneo štetu novinarima, već se i proširuje lista krivičnih dela zbog kojih se dozvoljava da se novinari nadziru.

Na ovaj način, Zakonom se eliminišu pravne garancije za zaštitu novinara od primene špijunskog softvera od strane države.

Zato članice EFJ-a, među kojima je i UNS, traže da se ukloni ovaj izuzetak iz zakona, kao i da se ograniči lista krivičnih dela koja dozvoljavaju represivne mere prema novinarima i izvorima informacija. Ove novinarske organizacije zahtevaju i jake pravne garancije za zaštitu i poštovanje slobodnog i nezavisnog rada novinara.

Međutim, početkom meseca Francuska je predložila da se odredbe ovog zakona koje se odnose na nadzor ne primenjuju u izuzetnim slučajevima koji se odnose na nacionalnu bezbednost.

„Takav izuzetak učinio bi da prvobitno pružena zaštita postane prazna ljuštura. Njime se zanemaruje praksa Suda pravde Evropske unije (CJEU), koja jasno stavlja do znanja da zaštita nacionalne bezbednosti ne može učiniti pravni okvir EU neprimenljivim i ne oslobađa države članice od obaveze da se pridržavaju vladavine prava“, navode iz EFJ-a, povodom usvajanja ovog zakona.

EFJ dodaje da ove odredbe doprinose zastrašivanju uzbunjivača i drugih relevantnih izvora informacija i otvaraju vrata zloupotrebama.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend