26. jun 2023.

UN i Soros ne pokreću fektčekersku veštačku inteligenciju „Zver”

Različiti portali, prepoznatljivi po tome što često objavljuju obmanjujući sadržaj, plasirali su izmišljenu priču o novoj veštačkoj inteligenciji za proveru činjenica koja će navodno cenzurisati konzervativce i slobodan govor na internetu.

Portal „Nulta tačka” objavio je članak u kojem se tvrdi da su Ujedinjene nacije i američki milijarder Džordž Soros pokrenuli „fektčekersku veštačku inteligenciju ‘Zver’”, posredstvom koje će se, kako se navodi u članku, „sprovoditi automatizovana cenzura”.

Ujedinjene nacije (UN) pokrenule su novi sistem provere činjenica koji vodi veštačka inteligencija (AI) koji će se koristiti za potpuno čišćenje konzervativaca i nezavisnih medija sa interneta. Pod nadimkom ‘Zver’, veštačka inteligencija koja proverava činjenice će cenzurisati korisnike u realnom vremenu ako šire bilo šta što veštačka inteligencija smatra da je ‘dezinformacija’ ili ‘govor mržnje’. UN su razvile ‘The Beast’ ili ‘iVerify’ u saradnji sa Aleksom Sorošem, ultra-radikalnim naslednikom Džordža Soroša, prema izveštaju Breitbart-a”, navodi se u tekstu koji se deli na Fejsbuku.

Istovetni članak prvobitno je objavio američki portal „The People’s Voice” (nekadašnji „NewsPunch”) poznat po fabrikovanju dezinformacija.

Članak se poziva na izveštaj koji je 19. juna ove godine objavio američki desničarski orijentisan medij „Breitbart”. To se dogodilo dan nakon tvita koji je UNDP („United Nations Development Programme”) objavio 18. juna ove godine na Tviteru, sa obaveštenjem o AI platformi za proveru činjenica ‘iVerify’.

Dezinformacije i govor mržnje ugrožavaju mir i bezbednost, nesrazmerno pogađajući one koji su već ranjivi. ‘iVerify’ je naša automatska alatka za proveru činjenica koja može pomoći u identifikaciji lažnih informacija i sprečiti njihovo širenje”, navodi se u tvitu koji je linkovan u spornim člancima.

Činjenica je da je AI platforma za proveru činjenica ‘iVerify’ lansirana još 2021. godine, prema izveštaju UNDP-a. Pilot verzija platforme korišćena je tokom izbora u Zambiji te godine.

„iVerify” je, prema opisu na veb stranici UNDP-a, „inicijativa za proveru činjenica koja se bori protiv širenja lažnih narativa tokom izbornih perioda, kombinovanjem nove tehnologije poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja, sa oprobanom metodom provere činjenica od strane obučenih novinara”.

Softver „iVerify” razvijen je kao odgovor na „ponovljene zahteve u protekle tri godine od strane UNDP-ovih kancelarija i nacionalnih kolega o tome kako se nositi sa dezinformacijama i govorom mržnje na izborima”, rekao je Đanpjero Katoci, viši savetnik UNDP-a za izbore i koordinator Evropske komisije – UNDP Zajedničke radne grupe za pomoć u izborima.

„iVerify” je takođe digitalno javno dobro i može se naći u „Digital Public Goods” (DPG) registru.

Ključne stavke metodologije na koju se „iVerify” platforma oslanja: proveravaju se činjenice, a ne mišljenja; konsultuju se relevantni izvori i istražuju svi uglovi priče; garantovana je trostruka verifikacija; objavljuje se izveštaj o proveri činjenica na osnovu dostupnih dokaza u određenom trenutku; prisutna je opreznost u pogledu novih saznanja o sadržaju koji je proveren činjenicama.

Na zvaničnoj veb stranici platforme istaknuto je da će „softver ‘iVerify’ biti raspoređen samo nakon detaljne procene kako bi se osiguralo da rešenje koje se pruža određenoj zemlji neće biti zloupotrebljeno na načine koji bi ugrozili slobodu izražavanja, slobodu štampe ili politička i socijalna prava”.

Pretraga ključnih reči na zvaničnoj veb stranici UNDP-a nije pokazala digitalne dokaze o postojanju navodnog AI softvera za proveru činjenica pod nazivom „Zver” (odnosno na engleskom „Beast”).

Takođe, suprotno tvrdnji iz spornih članaka, Breitbart u svom izveštaju ne pominje da je Aleksandar Soros jedan od saradnika na platformi „iVerify”.

Fondacija za otvoreno društvo Džordža Sorosa, kojom odnedavno rukovodi njegov sin Aleksandar Soros, donirala je u prošlosti grantove IFCN-u, odnosno Međunarodnoj mreži fektčekera. IFCN jeste jedan od partnera na projektu za razvoj AI softvera „iVerify”, ali nismo pronašli informaciju o tome da li je Soroseva fondacija donirala sredstva za razvoj te platforme.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend