04. maj 2017.

Uvrede i pretnje zaječarskom novinaru: To treba proterati iz grada!

Nakon kolumne o aktuelnoj lokalnoj političkoj situaciji, jedan korisnik Fejsbuka je napisao da novinara Vlada Madžoskog treba proterati iz Zaječara. Madžoski smatra da pretnje dolaze iz kruga Boška Ničića, lidera pokreta "Živim za krajinu" i nekadašnjeg gradonačelnika, što Ničić demantuje.

Novinar Vlado Madžoski; Foto: YT screenshot/ Zamedia

Novinar Vlado Madžoski; Foto: YT screenshot/ Zamedia

Tekst „Poziv za Ničića“ objavljen je na portalu Zamedie 28. aprila, i u njemu Madžoski objašnjava da nema ništa lično protiv Ničića, ali da smatra da je bio loš gradonačelnik.

Usledila je Fejsbuk prepiska u kojoj je izvesni Miroljub Đergović, Ničićev prijatelj, napisao da je Madžoski „kolumnista po narudžbini“, bivši vođa JUL-a i „tradicionalni boškomrzac koji izroni iz tamnih ćoškova palanačkih samo i isključivo u vreme lokalnih izbora“, uz poruku: „Boško Ničić, to samo znači da si na dobrom putu“.

Na to se nadovezao sam Ničić rekavši između ostalog da je ovaj novinar „bivši vlasnik ilegalnog kioska u Grljanu i ‘čovek’ koji nije uspeo da sačuva ni dedinu buregdžinicu“.

Komentar koji je Madžoski doživeo kao pretnju poslao je nakon toga izvesni Zoran Lalović.

„To treba proterati iz Zaječara, ionako ima dvojno državljanstvo. Nek ide u zavičaj da im svojom stručnošću pomogne, a ne da se*e po mojoj čaršiji“, prokomentarisao je Lalović aludirajući na makedonsko poreklo novinara.

Vlado Madžoski kaže da se nije uplašio, ali da je ovo iz predostrožnosti prijavio policiji, jer „svi napadi na novinare, makar i blaži, moraju da se prijavi da se više ne bi dešavali“.

„Podneo sam prijavu samo protiv Lalovića, jer tu ima elemenata krivičnog dela, zato što on poziva na moj progon iz Srbije. Lalović nije funkcioner, ali očigledno je da je Ničićev pristalica“, kaže Madžoski.

Poslednja kolumna je bila neposredan povod, ali je, kaže, u poslednjih nekoliko meseci objavio dvadesetak tekstova o političkoj situaciji na lokalu koje su možda nekome zasmetale.

„Nisam ‘boškomrzac’, nemam ništa lično protiv njega. Politički se ne slažem sa njim i sa onim što je radio deset godina kao gradonačelnik. Imam odnos prema njemu kao javnom funkcioneru, jer smatram da je to loše radio, a o svemu tome sam pisao i dok je bio na vlasti. I ovo nije prvi put da dobijam pretnje, on mi lično nije pretio, ali mi je i pre pet ili šest godina pretio jedan momak iz njegovog okruženja“, tvrdi Madžoski.

Suvlasnik i novinar portala Zamedia na kome je objavljen sporni tekst, Dušan Vojvodić, kaže da ovo nije prvi put da „Ničićevi ljudi“ prete i vređaju novinare, što se, kako tvrdi, i njemu samom dešavalo.

„Taj model bavljenja politikom je pretnja široj zajednici. Svako ko nije istomišljenik prvo je izložen linču na društvenim mrežama, a onda kreću pretnje sa lažnih profila, ali desi se da se neko od njih zaleti i uradi to sa svog profila“, kaže Vojvodić.

Ničić: Madžoskog ne smatram novinarem

Boško Ničić, nekadašnji gradonačelnik Zaječara i lider pokreta „Živim za Krajinu“ koji je na nedavnim lokalnim izborima u Zaječaru osvojio najviše glasova, kaže za Cenzolovku da nema nikakve veze sa pretnjama, jer on sam, kaže, nije ni vređao ni pretio.

„Očito da sam mu ja meta, što kao javna ličnost nemam ništa protiv, ali valjda imam prava da prokomentarišem nešto. Niti sam pretio, niti sam ga uvredio, niti imam veze sa Zoranom Lalovićem. Moj komentar je prvi, mislite li da dežuram i pratim šta drugi pišu? Niti je taj Lalović član pokreta niti odbornički kandidat, znam ga sa Fejsbuka jer stalno komentariše neke objave“, kaže Ničić.

On smatra da priča ima političku pozadinu, odnosno da su se Vojvodić i Madžoski urotili protiv njega nakon što je postigao najbolji rezultat na izborima, „a prvo su predviđali da neću proći cenzus“.

„Ovo nije prvi put da izmišljaju, ne znam kako od takvih gluposti da se odbranim. Samo sam iskomentarisao to što je objavio Đergović i završio sam. Ako mu je neko posle toga pretio, žao mi je, ali ne kao novinaru, jer ne smatram da je novinar, nego kao čoveku, jer ne smatram da neko nekom treba da preti“, rekao je Ničić.

NUNS prijavio pretnje Tužilaštvu

Nezavisno udruženje novinara Srbije prijavilo je ove pretnje Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, a i NUNS i UNS su jednoglasni u osudi.

UNS podseća i da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom novinarima zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend